Reise: Soria og omegn

Soria er en spansk by som ligger regionen Castilla y Leòn, ca 2 timer nordvest for Madrid. Innbyggertallet er i underkant av 40.000, og byen ligger imponerende 1063 meter over havet, noe man ikke tenker over da landskapet er så flatt. At denne regionen ligger så høyt gjør at temperaturen svinger my mellom natt og dag, noe som gjør at vinene produsert her er av høy kvalitet. Selve byen er kjent for sin vakre arkitektur, fra middelaldermurer, palasser fra renessansen til romaneske kirker. Denne sjarmerende lille byen er dessverre ikke så vant til turister, så det kan være vanskelig å bestille seg ting på pub og restaurant, men med Google Translate og peking kommer man langt. Når det kommer til gastronomi er Soria blant annet kjent for forskjellige svineretter og lam. Det er dog en sjarmerende by å besøke, man blir fort kjent og det er mange steder å besøke.
Reise utført sammen med Spanias turistkontor og Turismo Castilla y Leòn. Bilder og Tekst: Mona Haugen-Kind

En av mange middelalderbyer i regionen

Castilla y Leòn er en autonom region i Spania som omfatter provinsene Ávila, Burgos, León, Palencia, Salamanca, Segovia, Soria, Valladolid og Zamora. Dette er Spanias største region, med et areal på 94 224 kvadratkilometer. Innbyggertallet er 2 447 500 (2016). Hovedstaden er Valladolid.

Mycologikonferanse
Soria er kjent for sine sopper og trøfler, det er derfor naturlig at de hvert år avholder en konferanse om dette, verdens eneste faktisk.
Den blir avholdt på spansk i Palacio de la Audencia ved Plaza Mayor, men de oversetter til engelsk, så det er fullt mulig å få med seg alt! Blant temaene som blir tatt opp disse to dagene er for eksempel sopp og trøffel i iskrem, vin- og gastronomi turisme, gammeldags bruk av sopp i mat, molekylære harmonier mellom sopp og vin, samt en burgerkonkurranse – med sopp selvfølgelig. Mange spennende temaer presentert av en stor gruppe eksperter, fra Michelinkokker, til sommelierer, kjemikere og forskere!

Fantastiske smaksprøver!

En av de beste tingene med denne konferansen er dog smakelunsjen, dette er en to timers lunsj, med fri bar med mange viner fra regionen i alle farger, samt smaksprøver av ulike retter. En ypperlig måte å smake mye forskjellig på, sette sammen ulike smaker og få en praktisk leksjon om hva som har blitt sagt på scenen.
Se en liten video her.

«Mykologiturisme er en sosial aktivitet i vekst, og denne typen turisme bidrar til å forbedre skogene og fremhever bærekraftaspektet, med en direkte innvirkning på økonomien i landlige områder og rekreasjonsområder, og bidrar til å deseasonalisere turismen. Et annet aspekt som bør fremheves, er at den er blitt en del av det øvrige turisttilbudet i området, noe som har en grunnleggende innvirkning på mykologisk mat som har nådd et høyt nivå på grunn av sin egenart, kvalitet og kreativitet.» -Turismo Castilla y Leòn

Dette ser man på disken i de fleste barer og cafeer.

Torreznos de Soria
Dette er enkelt forklart svinesvor, stekt og saltet svor av svin. Men som ofte når det kommer til en «nasjonalrett» finnes det ulike varianter og oppskrifter.
Navnet kommer av «torrar», som betyr å steke noe inntil ilden så det blir brunt.
Man finner mange varianter, fra tynne baconstriper til de tykke stripene – rett og slett baconsvor.
Se en video om produksjonen her. 

Animas festival
Skulle du være i byen den 31.10 kan du få med deg et skikkelig skue, da har de nemlig den årlige Animas Festivalen. Ikke ulikt Day of the Dead i Mexico til sammenligning.
Den ble først introdusert i 1986, da ble paraden holdt gående opp Monte de las Animas nær Soria, men siden 2013 har paraden og festivalen blitt holdt i byen, lang den pittoreske elven og middelalderveggen.
Det er spennende og se hvor mye jobb de har lagt i dette, alt fra skjeletter, varulver, ulende vind og tempelriddere.
Paraden er en del av en større festival som avholdes uken før, Festival of the Souls, med mange aktiviteter i samme stil. Konserter, Escape Rooms, forestillinger osv.

Sopp og trøffel i god harmoni

Anbefalte restauranter:

El Trashumante
Dette er en restaurant med fokus på lokal mat, Kastellansk og Sorisk. Sjef er Alfonso Romero, som baserer maten på tradisjon med modernitet, markedsprodukter med de siste gastronomiske teknikkene. Her får man utrolig god mat, frisk og smakfull, 3-retters koster 33 euro, mens alacarte har noe høyere prisnivå.

La Chistera
Dette er en restaurant som fokuserer på den lokale maten, men spesielt sopp og trøffel. Et sjarmerende sted med både tradisjonell og moderne mat på menyen i lyse og lette lokaler. 45 euro gir deg både forrett, fiskerett, kjøttrett og dessert.

Her finner du en oversikt over «trøffelrestaurantene» i Soria.

Anbefalte barer:

La Gastro Tasquita er en restaurant og vinbar som er et must i Soria, før 14.00 serveres kun tapas, av det gode slaget vel og merke. For 2 euro per stykke for du ferske og deilige tapa.

Øl og tortilla på Tribecca

Cerveceria Bar Torveco er et travelt sted med mange lokale folk i et ganske smalt lokale. Et ekte autentisk sted å få seg et glass vin og litt svor i den historiske delen av sentrum.

For småretter og vin er Vinoteca Libro Di Vino et deilig lite sted, fint utvalg i vin, tapas og ost.

Glad i øl? Da er Tribecca stedet, det ligger rett ved Plaza Mayor og har et meget godt utvalg av både øl, snacks og andre drikker. Her har de eggetortillas hele dagen samt det klassiske øl-snackset baconsvor.

Å bo:

Hotel Alfonso VIII

Dette hotellet ligger midt i sentrum i byen, det er et hotell som gir mye for pengene med fine rom, treningssenter (åpner dog ikke før 9) og restaurant.

Utflukter fra Soria:

Middelalderby


Penaranda de Duero er en flott liten by i Burgos, en såkalt festningsby eller middelalderby strategisk plassert på toppen av en ås. Den ligger en god times kjøretur vest for Soria.
Torget, som er et ypperlig utgangspunkt for sightseeing, heter Plaza de los Duques de Penaranda.
Byen ble erklært et historisk sted i 1974 og da spesielt på grunn av den gamle bydelen med tradisjonelle Kastellanske hus og arkitektur.
Must see er slottet med samme navn som landsbyen, det er et godt bevart slott i gotisk stil bygd på 1000-tallet, det ble dog reformert på 1400-tallet av grevene av Miranda del Castanar, noe som forandret utseendet en del.
Condes de Miranda er også en av hovedattraksjonene her, et nydelig palass i renessansestil.
Av festningen rundt byen er det ikke så mye igjen, arken «Las Monjas» er dog interessant å få med seg. Legg merke til hvordan den er lagd, den har hull – det vil si at den er bygd for å forsvare det som er på innsiden med for eksempel spyd, piler eller lignende.
Ellers finner man flotte palasser, kirker, og hus i både gotisk og renessansestil, ikke glem å se opp i taket når du er på innsiden!
Byen ligger også på Ribera Del Dueros vinrute, det vil si at det er gode muligheter til å få smakt noen av regionens gode viner.

Gjestfrie Mamen!

Anbefalt overnatting og/eller et sted å spise er Hospederia Jaramillo, dette er et hotell og vinhus med en historisk kjeller, restauranten serverer tradisjonell lokal mat, og man kan også komme på vinsmaking.
Eiendommen er en tidligere synagoge, og den nåværende eieren Carmen «Mamen» møter oss utenfor. Familien hennes har eid bygningen siden 1500-tallet, og faren hennes investerte i vinmarker på 70-tallet. Derfor både selger de druer og lager vin i dag. Hun forteller om alle de små tingene ved inngangen som en normalt ville oversett, som hullet i veggen som var et tegn på at jøder bodde der (og korset over etter at de kristne tok over) og det undertegnede trodde var en steinbenk. Det skulle vise seg å være en ventil fra vinkjelleren, en av mange i byen da de har/hadde 9km undergrunnsganger.
Mamen forteller at all maten de serverer er økologisk og lokal, de kaller det «zero kilometer». Og når vi kommer inn i dette bygget står lammet i ovnen og steker.


Vi smaker Tinto 4 meses 2020, en vin som er typeriktig, fruktig, lett krydret med et fint fatpreg. Sensia 2021, hvitvinen, er en mild og fin vin, rund, fruktig, syrefrisk og god.
Crianzaen (2019) er fruktig, fin syre og gode tanniner, lang ettersmak. Imponerende ung vin. Vi får også smake Cruz Sagra 2018, dette er en kompleks og deilig vin, konsentrert, smakfull, lang ettersmak. Virkelig en ener. Kun 4000 flasker produsert.

Trøffeljakt
Hos Encitruf kan du være med hunder og griser på trøffeljakt, dette i sesong selvfølgelig. Fra November er en god tid kan driverne fortelle.
Her kan du være med dyrene ut i skogen å finne trøfler under de fine eiketrærne, og du får selvfølgelig beholde de selv.
En flott utendørsaktivitet!
Se en liten video fra gården her. 

Spektakulær natur og en mystisk kirke
Canon del Rio Lobos er en naturpark en ikke vil gå glipp av om en er glad i natur, den ligger mellom Soria og Burgos og er hjem til dype raviner, fargesprakende steinvegger og en imponerende fauna. Ikke minst er den hjem til enorme griffon gribber og et reservat for ørner.
Mest spennende om en liker historie er dog klosteret som ligger helt innerst inne i dalen for seg selv, det er surrealistisk å se denne steinbygningen fra 1100-tallet i den dramatiske naturen.
Dette var et gammelt tempelridderkloster, bygd i romansk-protogisk stil, men man vet i realiteten ikke så mye om dette kirkebygget.
Inngangen er gratis og det er mange naturstier å velge mellom.

Mange tettsteder ligger under tidligere beskyttelse av borger.

Kulturell og gammel by
El Burgo de Osma er en middelalderby innrammet av bymurer, med både slott og katedraler å utforske. Ikke minst var det her Uxama lå, en keltibirsk og senere romersk by på El-Casto høyden. Et must å besøke for alle som er interessert i historie, det er kun igjen 28 hektar av Uxama, men de holder fortsatt på med utgravninger.
Den gotiske katedralen som egentlig skulle være et romersk tempel er en av hovedattraksjonene, her finner man rom på rom med spennende kunst. Palasset til biskopen, sykehuset San Augustine med sin barokke stil og bymurene er også verdt et besøk.

Anbefalt overnatting er Hotel Castilla Termal Burgo de Osma, et absolutt nydelig SPA hotell med luksuriøse fasiliteter og flotte, historiske rom. Dette er et gammelt universitet fra det 16. århundret, noe som er lett å se på renessansearkitekturen. Midt i bygningen, over restauranten og baren har de en glasskuppell som forsterker det historiske uttrykket. Besøk baren for et bredt utvalg drikke i omgivelsene, eller nyt maten i restauranten. Husk og legge av tid til å besøke de varme kildene i kjelleren!

Vinhus
Dominio de Atuata er en av de beste produsentene å besøke nær Soria, vinhuset ligger på toppen av en ås, omgitt av vinranker.
Vinhuset er ett av flere eid av samme firma, men noe av det som gjør at dette skiller seg ut er at de har 59ha pre-Phylloxera vinmarker, hvorav 56 blir brukt. Dette er da opptil 130 år gamle vinplanter! Vinlusen fant nemlig ikke vinmarkene deres 950 meter over havet, da det var såpass langt til neste vinhus.
Den assisterende vinmakeren forteller at de produserer hvitvin «mot sin vilje», da de har re-grafted alle vinplantene til røde druevarianter- men noen av plantene produserer likevel hvitvinsdruer.
Hvitvinen vi smaker, 2022, er en frisk og fruktig vin, lett krydret og mineralsk, litt ung men har en fin fylde og sitter godt.
Parada 2020 kommer fra sandholdig jordsmonn, det er en lett rustikk og fruktig vin, godt balansert, rund og god.
Dominio de Atuata 2020 kommer fra et leireholdig jordsmonn, den har et mer kjølig preg over seg, kompleks, godt balansert og god vin.

Les mer:

Spania
Castilla y leon
Soria
Burgos

Legg igjen en kommentar