Fakta på fredag: Sør-Afrika

Hver fredag lager vi helgestemning med fakta! Morsomme fakta, lærerike fakta, interessante fakta du kan underholde med på lunsjen på jobb. I dag: Vin i Sør-Afrika.

Sør-Afrika ligger i dag på 8. plass i verdens vinproduksjon.
1-7: Italia, Frankrike, Spania, USA, Australia, Chile og Argentina. (Disse åtte landene står for over 75 % av den totale verdensproduksjonen!)

I Sør-Afrika dyrkes det omtrent 55 % hvite druer og 45 % røde druer.
De viktigste hvite druesortene: Chenin Blanc 18 %, Colombard 11 %, Sauvignon Blanc 11 %, Chardonnay 7 %.
Ledende røde druesorter: Cabernet Sauvignon 11 %, Syrah/Shiraz 10 %, Pinotage 7,5 %, Merlot 6 %.
Ja, du leste riktig – Sør-Afrikas «signaturdrue» er bare den sjette mest plantede druesorten, og hvite druer leder an i produksjonen.

Sør-Afrika har i overkant av 525 registrerte vinprodusenter, og rundt 225 av disse kvalifiserer til å produsere «estate produced»-viner.

Så hvordan kom vinrankene til Sør-Afrika, hører jeg deg spørre? I løpet av 1600-tallet begynte europeerne å kolonisere verden – og mange av dem tok med seg sine kunnskaper om vinproduksjon. De første vinstokkene ble brakt til Cape Town og plantet av nederlandske nybyggere i 1655, noe som ble starten på Sør-Afrikas vinindustri slik vi kjenner den i dag.

Sør-Afrikas første vin ble tappet på flasker av byens grunnlegger, Jan van Riebeeck, i 1659. Han fikk i oppgave å plante og drive vinmarkene, ettersom det var en måte å avverge skjørbuk blant sjøfolkene på. I den første tiden valgte planterne druesorter med høy avkastning for å sikre rikelig med vin og innhøsting, hovedsakelig Cinsault.

Sør-Afrikas største vinregioner, kjent som «Wines of Origin», er Stellenbosch (over 15 000 hektar) og Paarl (over 14,6 000 hektar), mens Breedenkloof, Roberson og Swartland avrunder topp 5.

Sør-Afrikas system med opprinnelsesbetegnelser garanterer at 100 % av druene er dyrket i den aktuelle regionen. I motsetning til Frankrikes og Italias appellasjonssystemer er det ingen regler for hvilke druer som kan dyrkes eller hvordan de dyrkes.

Når vi snakker om HVORDAN de sørafrikanske druene dyrkes, bør du se etter seglet «Integrity and Sustainability» på kapselområdet på den sørafrikanske vinflasken. Selv om opprinnelsesbetegnelsen/Wine of Origin ikke har noen kvalitetsbestemmelser, forsikrer dette seglet at vinen ikke bare er produsert på en bærekraftig måte, men at den også må oppfylle og overgå mange andre minimumskrav til kvalitet.

Legg igjen en kommentar