Er du en vinsnobb?

I følge det amerikanske nettstedet Wine Enthusiasiast er dette åtte røde flagg:

Rødt flagg nr. 1: Du stiller insider-spørsmål.
Når du spør vinkelneren under en parmiddag: «Hvilken malo har denne vinen?» eller spør om druenes Brix-verdier, kan det komme av ekte nysgjerrighet – eller av et behov for å vise at du vet alt. Autentiske, entusiastiske spørsmål er bra, men kjenn ditt publikum og tilpass deg deretter.
«Det er veldig bra å bruke ord som alle forstår», mener Samantha McCrimmon, sjefssommelier og vinansvarlig på L’Avant-Garde i Washington, D.C. «Det gjør det lettere å relatere til dem som ikke er i bransjen, men som bare elsker god juice.»

Rødt flagg nr. 2: Du håner prislappen uten å ta hensyn til arbeidet som ligger bak.
Å si at en vin er overvurdert bare på grunn av prisen, er i beste fall tafatt og i verste fall uvitende. Det er mange faktorer som spiller inn i prisfastsettelsen, blant annet avlinger, total produksjon og kostnaden for eikefat. Små, uavhengige produsenter har ofte andre kostnader på grunn av stordriftsfordeler, noe som for mange vinkjennere er enda en grunn til å støtte dem.
«Det er min plikt å fremheve produsenter som er små og familieeide og -drevne», sier Joe Crossan, drikkevaresjef og sommelier ved Jones Oyster Company i Greenville, South Carolina. «Disse vinene er utsøkte, men det gjør også en forskjell i disse menneskenes liv at du støtter dem.»

Rødt flagg nr. 3: Du bestiller den dyreste vinen på menyen fordi det er «den beste».
Det er like snobbete å tro at en høy pris er den ultimate indikatoren på kvalitet. For all del, bestill en dyr flaske hvis du kjenner produsenten eller regionen og synes den er verdt prisen. Men ikke gå ut fra prisen alene.
«Når folk er vinsnobber … handler opplevelsen som regel mer om vinens opplevde prestisje enn om det faktiske kvalitetsnivået», mener Crossan. «Selv om vinen har et berømt merke, betyr ikke det nødvendigvis at den er bedre – litt nysgjerrighet kan hjelpe deg langt på vei når du prøver å utvide vinopplevelsen din.»

Rødt flagg nr. 4: Du stiller spørsmål ved sommelierens (eller vertskapets) kombinasjonsstrategi.
«Jeg hadde en gjest som sa til meg at fordi jeg ikke hadde noen [Trockenbeerenausles] Riesling på listen, forstod jeg ikke hvordan jeg skulle matche foie gras», forteller McCrimmon. Vi har alle meninger om hvordan mat og vin passer sammen, men på en restaurant er det vinpersonalet som samarbeider med kokken – ikke du. På samme måte er det å gå for langt hvis du dukker opp til et middagsselskap, får vite at det står andebryst på menyen og ivrig forteller verten hva som bør serveres til. Nyt retten sammen med det de serverer, og neste gang kan du spørre om du kan ta med en flaske som gjestene kan smake på.

Rødt flagg nr. 5: Du korrigerer vinmakeren, sommelieren eller sjefen for smaksrommet.
Vi gjør alle feil. Kanskje har vinmakeren sagt noe feil om blandingsforholdet i en av vinene sine, eller sommelieren har ved et uhell blandet sammen Left Bank og Right Bank Bordeaux. Det er ufint å påtale feilene, spesielt foran andre gjester. «Vinsnobber rakker ofte ned på folk, de har et skjørt ego og har en tendens til å projisere usikkerheten sin over på andre», sier Roland Micu, Director of Beverage og Master Sommelier ved The Equestrian Hotel i Ocala, Florida. «De som er raskest til å korrigere – ofte feil – er de som vet minst.» Hvis det er noe du lurer på, bør du ta det opp med vinmakeren på tomannshånd.

Faresignal nr. 6: Du lukter på korken og bedømmer deretter vinen.
Selv om det å lukte på korken kan fortelle deg en rekke detaljer om en flaske vin, er det vilkårlig å bruke det som den endelige kvalitetsindikatoren. Når alt kommer til alt, kan korken lukte litt muggent, men vinen kan være fantastisk. På den andre siden kan korken lukte godt, men vinen kan være mangelfull. Tenk på presentasjonen av korken på en restaurant som et ritual, ikke som en invitasjon til å vurdere vinen som nettopp er åpnet. Den eneste måten å vurdere vinens kvalitet på er å snurre, lukte og nippe.

Rødt flagg nr. 7: Du sender tilbake flasken bare fordi du ikke liker den.
Det kan riktignok være risikabelt å velge en flaske uten å vite noe om produsenten, druen eller regionen. Men å bestille vin er ikke som å velge iskrem i en iskiosk – det finnes ikke ubegrenset med gratisprøver. «Det mest ekstreme eksempelet jeg har sett, er en gjest som sendte tilbake fem svært dyre flasker vin, ikke fordi de hadde feil, men fordi han eller hun hadde personlige preferanser», forteller Crossan. «Som regel er det ikke fordi du ikke liker vinen, men fordi flasken har feil, hvis du nekter å drikke vin på en restaurant.» Husk å være nysgjerrig og rådfør deg med sommelieren for å finne en god match – eller hold deg til flasker som også er tilgjengelige på glass for å prøve før du kjøper.

Rødt flagg nr. 8: Du nevner unødig mange navn.
Det kan hende at du og en vinkelner har noe til felles, og at dere med begeistring deler deres respektive ønofile opplevelser. Men hvis du kommer med uoppfordrede historier, kan det virke som om du prøver å overgå deg selv. Micu mener at grensen mellom å være informativ og snobbete er ganske klar. Les rommet, og ikke avbryt eller gå i detalj. «Jeg har sett dette i løpet av mange år i bransjen – det hører med», sier han. «Til syvende og sist er snobber sannsynligvis en indikasjon på at bransjen din er sunn. Folk går til folk.»

Legg gjerne igjen en kommentar om du har et rødt flagg som burde være på listen.

Legg igjen en kommentar