Ukens Eksklusive: Bivrost Alfheim

Vi har kommet til den 8. og nest siste whiskyen i Bivrost sin Nine Worlds Series! Denne kommer offisielt til salgs den 1. november, og blir som regel utsolgt på få minutter… Mer info finner du her.
Det er bare laget rundt 4000 eksemplarer av denne arktiske single malt-whiskyen på verdensbasis, og denne utgaven er lagret på brukt fransk eik (Quercus robur), amerikansk eik (Quercus Alba), Chinquapin-eik (Quercus muehlenbergii) og colombiansk eik (Quercus Humboldti).

Freyr

Alfheim var alvenes land i norrøn mytologi. I denne verdenen fantes både Ljósálfar, «lysalver», og Dökkálfar, «mørkalver». Alfheim er en maritim verden som styres av guden Freyr. Han rir på gullsvinet «Gullinbursti» og har skipet «Skíðblaðnir», som kunne ri både på land og i luften. Freyr var guden for fred og velstand. Han ble ofte assosiert med mannlig virilitet, solskinn og godt vær.

Malten er laget av nordisk bygg, destillert i vårt høyteknologiske destillasjonsapparat og fortynnet med smeltevann fra isbreen. Dette er en blanding av moderne destillasjonsteknologi og tradisjon. Whiskyen er modnet på nøye utvalgte ex-Bourbon-fat og Virgin-fat, laget av fransk eik, amerikansk eik, Chinquapin-eik og colombiansk eik. Whiskyen har fått modne i et gammelt, underjordisk NATO-lager og i et moderne langhus fra vikingtiden. Temperaturvariasjonene er store, med en årlig gjennomsnittstemperatur på bare 0,6 °C.

GJÆR: Bryggergjær. Saccharomyces eubayanus, lagergjær.
MALT: Pilsenermalt, laget av nordisk bygg fra Planet og Popino.
VANN: Vann fra Elvejordvannet, som mottar smeltevann fra isbreene i Lyngen.
DESTILLERT: Destillert i 2018 – 2020, med to aktive plater i vår kobber pot/column still. Gjennomsnittlig destillasjonstid varierer mellom 8 og 10 timer, og gjennomsnittlig styrke i ufortynnet nyprodusert whisky ligger på ca. 75 % abv.

Bivrost består av to gamle norrøne ord: «Biv», som betyr «risting», og «Rost», som betyr «vei» eller «sti». Det regnes som vikingenes ord for å beskrive nordlyset. De trodde det var en magisk bro mellom himmel og jord.

Bivrost Alfheim er som nevnt den åttende whiskyen.
Innbydende og kompleks aroma med flere lag fat, moden steinfrukt, malt, sitrus, karamell, kanel, honning, vanilje. Den er konsentrert og rik på smak, har et godt krydderkick, deilig fatpreg i lange baner, lang og god ettersmak, fyldig med mange lag. Selv om undertegnede elsker peat, så er denne utrolig digg, kompleks. En meget vellykket «tre»versjon av denne whiskyen. 92p

Tidligere utgaver:

Nidarvellir: Den andre utgaven, den har først ligget på 32 måneder på Bourbonfat, så 5-6 måneder på fat fra et kjent Islay-destilleri (som kjøpte fatene sine fra en Pinot Noir produsent på New Zealand).
Meget kompleks nese med torv, malt, sitrus, karamell, vanilje, flere fatlag, lett røykpreg og hint av gul frukt. Kraftig og intens smak, kompleks, noe krydret, varm, fast og lang utgang. Godt balansert og kompleks whisky! (Dessverre anm. uten poeng i sin tid)

Bivrost Muspelheim: Når det kommer til fatlagringen på den tredje utgaven har den ligget på gamle 200 liters fat fra Islay, små Bourbonfat og Octavfat (50 liters fat).
Karamell , røkt malt og fat på nesen, tørket frukt, sitrus, Den er rik på smak, fyldig, følger nesen med deilige røyktoner, lang og krydret ettersmak. En smakfull og deilig røkt whisky, godt balansert. 91p
91

Bivrost Asgard: Nummer fem i rekken. Modnet på hovedsakelig 200 l. Heaven Hill Bourbon-fat og 228 l. franske, søte vin- og Muscat-fat. Karamell, malt, korn, sitrus, moden appelsin, hint av honning, krydder, fat. Den er lett sødmefull, fruktig og rund, deilig preg av fat og malt, lett pepperkick i en lang ettersmak. Artig lett sødmefullt preg av Muscatfatene, vellykket match med Bourbon. 90p
90

Bivrost Helheim: Dette er nummer seks. Helheim er lagret på krokodillekullede Bourbon-fat og Islay-fat, både Quarter casks og fat på 200 liter. Lett kompleks aroma, fat, malt, karamell, røkte hint, krydder. Den er kompleks på smak, konsentrert, rund og fyldig, her kommer Islay mer frem, fatpreget og krydret i en lang ettersmak. Godt balansert og god whisky, inviterer på en slurk til med mange lag. 92p

Bivrost Vanaheim: Dette er nummer syv i rekken. Den er modnet på ex-bourbonfat (200 l.) og deretter ferdig på teakfat (240 l.). Etterbehandling på teakfat er ekstremt sjeldent, og faktisk ikke tillatt i Skottland. Fatpreget aroma med malt, tjære, kanel, et lett krydderpreg, florale hint, tørket tropisk frukt, Den er kompleks og smakfull, følger nesen med mange lag, konsentrert, krydret med en lett fedme i en lang ettersmak som ligger lenge. En annerledes og god whisky, et unikt uttrykk. 90p
90

Legg igjen en kommentar