I forbindelse med SEP 2023 besøkte Redaktøren nordsiden av Etna noen dager før, er er noen av vinhusene som ble besøkt!
Tekst og bilder: Mona Haugen-Kind og produsenten. Dette besøket ble gjort ifb. med et annet prosjekt, som er grunnen til manglende poeng. Turer gjort etter juni 2023 vil ha poengscore på vinene.
Vini Franchetti/Passopisciaro
I år 2000 bestemte Andrea Franchetti seg for å restaurere en gammel gård på nordsiden av Etna, som et supplement til vingården Tenuta di Trinoro han allerede eide i Toscana. Han plantet 4 hektar i Contrada Guardiola, ikke langt fra landsbyen Passopisciaro med samme navn som gården. Han har siden gjort et stort stykke arbeid med å gjenopplive dette området med gamle terrasser og eldre vinplanter. Den første årgangen rødvin, Franchetti, kom i 2005, mens den første hvitvinen kom i 2007.

Fokuset er på Nerello Mascalese fra de 80-110 år gamle vinplantene på forskjellig terroir rundt vinhuset. I tillegg har de Petit Verdot, Chardonnay og Cesanese d`Affile.
De jobber økologisk men er ikke sertifisert. Contradavinene til vinhuset er en linje med «Cru», Nerello Mascalese fra de laveste vinmarkene til de høyeste.
Vi smakte disse vinene:
Passobianco 2020: Den har en fin nese med epler, hvit steinfrukt, sitrus, mineraler, florale hint. Den er fruktig på smak, god syre, mineralsk og lang utgang. Syrefrisk og god.
Passobianco 2016: Melne epler, sitrus, lett kompleks og fint utviklet, florale hint, hint av bunnfall og gjær. Den er fruktig og rund, god syre, tørr og lang utgang. En strukturert og fin vulkansk Chardonnay, smakfull.
Contrada PC 2020: Gule epler, lett kompleks, sitrus, mineraler, florale hint. Den er fruktig og god på smak, flott syrestruktur, lang og fin ettersmak som sitter godt. En deilig og konsentrert Chardonnay.
Passorosso 2021: Røde og mørke bær og frukter, kirsebær, urter, busker, mineraler, krydder, jordlige toner, paprika, lett kompleks. Den er konsentrert og smakfull, ung, god syre og struktur, lang og tørr utgang. En godt strukturert og god rødvin.
Contrada C 2020: Fruktig og floral nese, innbydende, aromatisk, urter, kirsebær, jordbær, bringebær, krydder, jordsmonn og mineraler. Den er fruktig på smak, kjølig frukt, følger nesen med god syre, lang, tørr og lett bitter utgang. Godt balansert og god vin.

Contrada P 2020: Konsentrert og lett kompleks nese, kirsebær, jordbær, krydder, jordsmonn. Den er urtete på smak, buskas, god syre, konsentrert, lang og lett bitter ettersmak.
Contrada G 2020: Røde frukter og bær, florale hint, jordbær, krydder, jordsmonn, middelhavsurter. Den er fruktig og godt balansert på smak, god syre, fine tanniner i en lang ettersmak. Strukturert.
Contrada S 2020: Kompleks, innbydende nese, fruktig, mørke bær, kirsebær, bringebær, blomster, krydder, varme urter, hint av høy. Den er kompleks også på smak, god syre, fine tanniner, lang og tørr utgang. En kompleks og god vin, lagringsdyktig.
Contrada R 2020: Røde og mørke bær, lett frukt, kirsebær, krydder, urter, busker, middelhavsaroma. Den er fruktig og fin på smak, god syre, tørr og lang utgang. En strukturert og god vin, meget vulkansk og karakterrik.
Redaktøren vil kommentere at Contrada C og S var hennes favoritter av Contradavinene. Disse var fruktige og gode nå, men viste tydelig også lagringsdyktighet.
Franchetti 2017: Kompleks og innbydende nese, aromatisk, konsentrert, florale toner, mørke bær, skogsbær, krydder, mokka, hint av fat. Den er fruktig god fyldig, rik på både tekstur og smak, god syre, lang og deilig ettersmak med god struktur. En utrolig god vin, meget godt balansert og vellagd.
«Vulkaner er dystre steder, og da jeg kom dit, var Etna enda dystrere fordi det var en forlatt vulkan. Vingårder lå sammenraste over hele skråningen, steinmurte terrasser forsvant overalt oppe i buskene. I de store, gamle byene var det elendighet i form av svarte gater og askefargede kirker.
Det virket vanvittig å restaurere vingårder så høyt oppe på fjellet – ovenfor var det utbrudd – men jeg likte at de var plantet så høyt.
På toppen av den bratte Passopisciaro-eiendommen dukker det opp en pukkel av svart grus. Det var der lavaen fra et stort utbrudd i 1947 hadde stoppet opp, og lavaen la seg like før den kunne senke hele terrasser under seg, vinranker, murer og bygninger: På Etna kan man miste alt.» -Andrea Franchetti

Vigneti Vecchio
Dette er et lett komplekst vinhus, da de både er unge og gamle… Vi møter Rosa La Guzza, vinmakeren som sammen med mannen Carmelo Vecchio driver produksjonen i sitt nybygde lokale i Castiglione på nordsiden av Etna. Vinhuset er en gammel familiedrevet gård, som i dag er delt på fire barn, hvorav Carmelo er en av de.

Rosa og mannen begynte å flaske vinene sine kun for noen år siden, i 2016, resten av søsknene selger både druer og vin til andre, inkludert til Frank Corn. Rosa hadde også med seg en hektar vinmark, med vinplanter opp til 130 (!) år gamle.
De er i en utvidingsfase og har mange planer for både å plante nye vinmarker, samt kjøpe. De prøver å finne veien sin videre i vinverdenen, med å eksperimentere med druer, lagring etc. Alt med hardt håndarbeid og mikrovinifikasjon. Rosa forteller at de begynte i en garasje på 40 kvadratmeter, så tross sine få år med vinproduksjon har de kommet en lang vei der hun tar i mot oss i sitt nybygde vinhus.

Hun er litt usikker på akkurat hvor mange plotter de har å velge mellom, da hele familien har sine ulike parseller… Contrada Malpasso har for eksempel noe av druene fra en liten plott tilhørende en av bestemødrene til Carmelo.
De er også interessert i vinmaking på gamlemetoden, altså vin med skallkontakt, vinmarker med blandede druer, hvitvinsdruer i rødvinen etc. De driver selvfølgelig økologisk og så naturlig som mulig; «simple, maybe too simple» sier Rosa og ler da undertegnede spør om de filtrerer etc. Det gjør de nemlig ikke, vinen lager seg selv.
Vi smakte disse vinene:

Sciare Vive Sicilia Bianco Carricante 2021: Lett rustikk nese med eple, sitrus, hvit steinfrukt, fersken, urter, lett krydder, florale hint. Den er fruktig, rund, fin syre, følger nesen med en tørr og lang utgang. En deilig og strukturert hvitvin med godt preg av skallkontakt.
Contrada Malpasso 2020: Aromatisk, fruktig og floral, røde og mørke bær, kirsebær, bringebær, et fint preg av krydder, hint av kanel. Den er fruktig, fin syre, lett rustikk, lang og tørr ettersmak som sitter godt. En god og ganske unik vin.
Sciare Vive Etna Rosso 2021: Mørke bær og frukter, kirsebær, jordbær, jordsmonn, krydder og pepper, hint av fat. Den er fruktig på smak, tørr, lang ettersmak som følger nesen. En konsentrert og strukturert vin.
Donna Bianca 2022: Kompleks nese, røde og mørke bær, kirsebær, jordbær, krydder, jordsmonn, busker. Den er fruktig og konsentrert på smak, god syre, flotte tanniner i en lang ettersmak. Meget smakfull og konsentrert vin, lagringsdyktig.
Eduardo kom til Sicilia i 2012, han er utdannet ønolog fra Tenerife i Spania og ville studere forskjellen på vinene fra Tenerife og den italienske øya. Han begynte å jobbe hos Occhipinti og jobbet seg opp til å eie sin egen vinmark og lage vin i garasjen til nå å ha et fint vinhus hvor han bor med familien!
Kona er fra nord-Italia og er også utdannet innen vinbransjen. Han har 4.5 hektar fordelt på 9 ulike plotter per i dag over 8 Contrada. Han leier i tillegg noen vinmarker. Den første årgangen han lagde selv var 2014 og han produserer per nå 6 ulike viner.
Eduardo kjører et såkalt lite-intervensjons jordbruk, det vil si at han gjør så lite innblanding som mulig i vinmarkene. Noen av vinmarken hans har han ikke gjort noe med (spraying etc.) på tre år!Det neste prosjektet er å kjøpe mer land på Sicilia, samt å lage vin igjen også på Tenerife.
«Jeg vil ikke si at vinen min er naturvin, biologisk etc. Men jeg er ærlig, vinen min er det den er.» -Eduardo
Vi smakte:

Versante Nord Bianco 2021: Kompleks og konsentrert nese, aromatisk, mineralsk, røyktoner, eple, sitrus, hvit steinfrukt, hint av urter. Den er smakfull, rund, god syre, litt rustikk, sitter godt. En fin oransjevin med lett skallpreg, fruktig og rund.
Versante Est 2021: Lett kompleks aroma, aromatisk, florale toner, hvit steinfrukt, skallpreg, fersken, appelsinskall, urter, gjær. Den har en lett fruktighet, god syre, rund, lang og tørr utgang med en fin struktur. En godt balansert og god oransjevin.
Versante Nord 2020: Røde og mørke bær og frukter på nesen, jordbær, kirsebær, vegetale hint, lett krydder, busker, urter, pepper, jordsmonn. Den er smakfull, konsentrert, god syre, tørr og lang ettersmak. En godt balansert og god vin med en flott syrestruktur.
Quota N Piede Franco 2021: Kjølig frukt på nesen, mørke og blå bær, krydder, kirsebær, plommer, florale toner. Den er syrefrisk og tørr på smak, fine tanniner i en lang utgang som sitter godt. Strukturert og god vin med mange lag.
Pirrera 2020: Lett kompleks aroma, mørke bær og frukter, kirsebær, florale hint, jordsmonn, lett krydder, pepper, mineraler. Den er fruktig på smak, god syrestruktur, lang og tørr utgang. En strukturert og god vin, godt preg av vulkansk jordsmonn, krydret og meget lagringsdyktig.
Arenaria 2020: Fruktig aroma, mørke og røde bær, jordbær, lett krydder, middelhavsurter, busker, litt avdempet men fine toner av mineraler. Den er fruktig og tørr på smak, god syrestruktur, gode tanniner i en lang ettersmak. En fint strukturert og god vin.

Cantina Calcagno
Vinhuset, som ikke må forveksles med saueosten Calcagno, drives i dag av brødrene Franco og Gianni Calcagno på nordsiden av Etna, samt datteren Giusy vi møter. Hun jobber også som engelsklærer for flyktninger og har ikke helt bestemt seg for om hun skal drive videre i vinbransjen enda.
Hun, som forøvrig er sjette generasjon, forteller at de «forandret historien til vinhuset» i 2000, da de begynte å satse på kvalitetsvin. I 2006 flasket de sin første vin og la bulkvineventyret bak seg, dette sammen med vinmaker Alessandro Bianco fra Toscana.
De liker å eksperimentere både med tradisjonell vin og mer «ekstreme» viner som oransjevin og har en totalproduksjon på ca. 30.000 flasker i 2023. Vinmarkene ligger i de to Contradaene Feudo di Mezzo og Arcuria, ikke langt fra Passopisciaro. De produserer hovedsakelig Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio og Carricante.
Vi smakte disse vinene:
Ginestra 2021: Gule frukter og epler, sitrus, mineraler, steiner, urter, florale hint. Den er syrefrisk og mineralsk på smak, flott struktur, en fin frukt som ligger lenge i munnen. En frisk og god vin.

Primazappa Superiore 2019: Kompleks aroma, gule frukter, epler, moden sitrus, grønn te, florale toner, fat og bunnfall. Den er fruktig og rund på smak, fin fylde, god syre, lang og lett strukturert ettersmak. En rik og lett krydret vin, meget vellykket og godt balansert.
Primazappa Superiore 2017: Lett utviklet, fruktig, modne gule epler, kompleks, integrert fat, krydder, florale hint. Kompleks også på smak, fin frukt, god syre, rund, fyldig og lang ettersmak. En smakfull og god vin, meget velutviklet og god.
Riterza 2019: Lett kompleks med noe skallpreg, appelsin, eple, honningblomster og moden sitrus. Den følger nesen med et lett fruktpreg, god syre, tørr og strukturert ettersmak. En litt ubalansert skallkontaktvin.
Rifuniri 2018: Innbydende nese, kompleks, eple, pære, sitrus, florale toner, lett krydder, hint av fat. Den er konsentrert og rik på smak, god syre, lang og kompleks ettersmak. En meget smakfull og god vin! Meget flott, rik og strukturert.
Romice 2021: Røde og mørke bær, jordbær, sitrus, urter, litt avdempet. Den har en fin frukt på smak, god syre, lett bærfrukt, sitter tørt og godt. En saftig og god vin.
Arcuria 2019: Innbydende og lett fruktig nese, mørke bær, skogsbær, kirsebær, urter, krydder, hint av røyk. Den er strukturert og syrefrisk, mineralsk, tørr og lang ettersmak. Konsentrert og god, fast!
Arcuria 2016: Lett utviklet nese, mørke bær og frukter, jordbær, skogbunn, moreller, hint av fat, teblader, kanel, trekrydder, Den er fyldig med lett utviklet frukt, god syre, lang og strukturert utgang. En fint utviklet og god vin, strukturert og balansert.

Feudo di Mezza 2019: Kompleks nese, mørke bær, skogsbær, urter og krydder, jordsmonn, mineraler, busker. Fruktig og syrefrisk vin, fin fylde, godt strukturert, lang ettersmak som sitter godt. Tanninrik og strukturert vin, god balanse. Meget elegant.
Calderara 2019: Kompleks nese, røde og mørke bær, jordbær, kirsebær, lett krydder, urter, buskas, fat. Smakfull, rik på smak, god syre, tørr og lang ettersmak. En god og konsentrert vin, meget godt balansert.
Quantico
Dette er et naturvinsprosjekt som startet i 2009, frem til da hadde familiebedriften kun produsert druer til bulkvin. Vinhuset har vinplanter som er mellom 80-100 år gamle, da de faktisk har produsert vin der siden 1800-tallet. Beliggenheten er på nordøst-siden av Etna, 45 km nord for Catania i kommunen Linguaglossa.
Vi møter Giovanni Raiti, mannen som driver vinhuset sammen med kona Vera og partneren Pietro Di Giovanni (Giovanni lager hvitvin og Pietro rødvin), som forteller at vinplantene deres vokser oppå gamle vulkanrester, da det et jordras dekket lavaen der på et tidspunkt.
I dag har de 2.2 hektar vinmark under dette prosjektet, på ca. 600-750 meter over havet og produserer kun to viner, men de har planer om å lage flere.
De har i tillegg ca. 4 hektar til med vinmark som har vært i Raitis familie i over 100 år.
Giovanni leide tidligere produksjonslokaler, men har nå flyttet til sitt eget lokale, det gjør at han kan produsere vinen akkurat slik han vil, han bruker per nå kun ståltank, men vil kjøpe inn fat.

Hvitvinen er basert på 70% Carricante, 20% Catarratto og 10% Grillo, mens rødvinen har 96% Nerello Mascalese og 4% Nerello Cappuccio.
Quantico Bianco 2020: Epler, gule frukter, sitrus, florale toner, mineraler, urter, busker og middelhavsurter. Den er syrefrisk og smakfull, rund, smakfull, saftig med en lang og god utgang. En saftig og smakfull vin, godt balansert med en deilig friskhet.
Quantico Bianco 2018: Lett utviklet nese, epler, florale toner, honningmelon, grønn te, sitrus, mineraler og stein. Den er fruktig og god på smak, god syre, lett kompleks med en utgang som sitter godt. Også denne en deilig og fruktig vin med mange lag.
Quantico Bianco 2014: Utviklet nese, moden gul frukt, lett krydderpreg, jordsmonn, honning, litt sliten, pepper. Den er rund, fruktig, fin syre, frisk utgang som sitter greit. Fortsatt levende, saftig, men trenger ikke ligge mer, drikk nå.
Quantico Rosso 2020: Innbydende nese, mørke bær, røde frukter, jordbær, nype, krydder, hint av fat. Den er fruktig på smak, god syre, litt hint av stall, tørr og strukturert utgang.
Tenuta del Terre Nere
Marco de Grazia er en levende legende i vinens verden. Amerikansk-italieneren som på 80-tallet gjorde Barolo verdensberømt gjennom å introdusere den da fattige og relativt ukjente Piemonte-regionens viner, i ny stil og med stort pågangsmot. Han gjorde seg kjent på det amerikanske kontinentet gjennom sitt firma Marc de Grazia Selections. Som agent for noen av de største navnene i vinens verden ble hans eksentriske men kvalitetsorienterte hode i løpet av få år blant vinverdenens mest berømte.

Denne dagen møter undertegnede Domenico Mazza, han har ansvaret for hospitality på vinhuset og studerer selv ønologi.
Marcos firma etablerte seg i Firenze, men hans røtter er sicilianske og han har hele tiden søkt tilbake. For 30 år siden ervervet han eiendommen som i dag går under navnet «Tenuta delle Terre Nere» – et vineri fra det 1800 århundre, med intakte, pre-phylloxera vinmarker og mulighet for nyplantinger. Etter års bygging og renovering kom de første vinene mot midten av 2000-tallet og tok raskt markedet med storm.
På urgamle vinranker, flere over hundre år gamle, tendert vinifiserte og produsert som de mest elegante burgundere i stil er Terre Nere i dag en insitutusjon i Sicilias, og Italias vinverden. Med en uforlignelig rekke enkeltvinmarksviner på både den røde Nerello og den hvite Carricante er Terre Nere en institusjon for det ypperste innen siciliansk kvalitet, tradisjon og autentisitet. Og det kanskje fremste utrykk for en perfekte Etna-vin.
De var for øvrig de første som lagde rosèvin på Etna, da datteren Elena kom inn i kjelleren kun et par år gammel og ville ha en rosa vin, ble rosèen født.
Vi smakte disse vinene:

Rosato 2022: Røde og mørke bær, jordbær, bringebær, vegetale hint, urter, busker, middelhavskrydder. Den er fruktig på smak, god syre, rund, lang utgang som sitter godt og krydret. En strukturert og god rosè, meget syrefrisk og karakterrik.
Rosso 2021: Røde og mørke bær, kirsebær, urter, krydder, lakris, pepper, hint av fat. Den er saftig og syrefrisk, fin kjølig frukt, god syre, lang og fin ettersmak med gode tanniner. En meget frisk og saftig vin, godt balansert med en flott struktur.
Feudo di Mezzo 2021: Konsentrert og intens på nesen, mørke bær, kompleks, kirsebær, modne røde frukter, vanilje, Den er fruktig og god på smak, god syre, lang og deilig ettersmak med flott tanninstruktur. En ung, godt balansert og strukturert vin. Meget flott!
Santo Spirito 2021: Mørke bær og frukter, kirsebær, lett krydder, urter, busker, vanilje, fat. Den er strukturert og syrefrisk på smak, lang og tørr utgang med fine tanniner. En flott strukturert og deilig vin, meget godt balansert.
Guardiola 2021: Kompleks, innbydende nese, den har mange lag, mørke bær og frukter, busker, vanilje. Den er strukturert, god frukt og syre, lang og tørr ettersmak. En meget strukturert og flott vin, elegant og lagringsdyktig.
San Lorenzo 2021: Mørke bær og frukter, kirsebær, blåbær, kjølige toner, krydder, lakris, mokka, urter, vanilje. Den er fruktig på smak, tørr, syrefrisk, lang ettersmak. En strukturert og meget flott vin, god allrounder!

Prephylloxera 2021: Kompleks nese med mange lag, røde bær og frukter, jordbær, jordsmonn, mineraler, steiner, urter, fat. Den er strukturert på smak, god syre, lang og tørr. Kompleks og smakfull vin, lang og deilig på smak. En utrolig spennende vin å smake!
Bocca d`Orzo 2021: Veldig kompleks og innbydende nese, mørke bær og frukter, jordbær, kirsebær, mineraler, vanilje og fat. Den er strukturert og kompleks på smak, konsentrert, lang og tørr ettersmak med gode tanniner. Flott Cru, stor!
Bianco 2021: Eple, pære, sitrus, melon, florale- og vegetale hint, lett krydder, mineraler. Den er fruktig og god på smak, god syre, medium ettersmak. Ok basis-hvitvin.
Bianco Montalino 2021: Kompleks, innbydende, krydder, gule frukter, florale hint, epler, hint av fat. Den er fruktig på smak, god syre, mineralsk og lang ettersmak med et fint preg av krydder.