Den norske Bourbon!

Willett Distillery ligger i Bardstown, Kentucky, USA, i hjertet av the Bourbon trail. Dette er den ekte norsk-amerikanske whiskyen. Destilleriet eies og drives av familien Kulsveen. Even Kulsveen er grunderen som i 1984 overtok og fornyet whiskyproduksjonen i Bardstown sammen med kona. Even, opprinnelig fra Hamar, reiste til sjøs som 15-åring. Etter et par år gikk han i land i Amerika. Han så etter muligheter, og var innom mange bransjer før han en dag møtte sin Martha. Hennes far hadde tidligere drevet whiskyproduksjon, og nå overtok de to destilleriet som den gang ikke var spesielt stort eller viden kjent. De produserte gjennom 90-tallet en del small batch Bourbon fra innkjøpte fat, før de begynte å oppdatere fasilitetene på 00-tallet.

Destilleriet ble originalt etablert i 1936 av Willett familien

Johnny Drum tjenestegjorde som trommegutt i 1861 under borgerkrigen. Da krigen var over, vendte Johnny ifølge legenden hjem til hjemlandet Kentucky, der han slo seg ned ved en vakker kilde. Johnny lærte seg hvor viktig det var å finne en måte å tjene penger på overskuddet av maisavlingen i stedet for å la det gå til spille. Som historien forteller, tok det ikke lang tid før Johnnys besluttsomhet resulterte i en eksepsjonell bourbonwhisky.
(ukjent oppskrift, 43% alkohol): Deilig og innbydende nese av fat og nøtter, banan, hint av tropisk frukt, kokos, moden sitrus, krydder og vanilje. Den er fruktig og konsentrert på smak, fruktig med et godt krydderpreg, lang ettersmak med fat. Deilig preg av moden sitrus og fat. Smakfull. 88p

Etter omfattende renoveringer var destilleriet nyrenovert i 2012, og de begynte en ny æra med nytt utstyr og egenprodusert whisky. I dag regnes Willett som en av de beste Bourbon-destilleriene i USA. De har mottatt en rekke priser, og det er ventelister hos amerikanske distributører for å få deres produkter. Even (77) er fremdeles på jobb hver eneste dag. Den daglige driften styres av sønnen Drew, som ble med i 2003 og datteren Britt som ble med i 2005, sammen med deres ektefeller. Det er Even og Willett Distillery som importerer Harahorn Gin og Høvding akevitt til USA, som igjen gjør at Det Norske Brenneri får importere whisky av dem. En mer detaljert historie finner du her.

Even og Drew Kulsveen

Willett Pot Still Reserve Bourbon Whiskey ble  lansert i 2008 (da fra andres fat, i dag antagelig egne) og er Willets signaturwhisky. Tappet på deres originale flaske som har form etter destilleriets pot-still, konstruert og patentert av Even Kulsveen. Ukjent oppskrift. 47% alkohol. Tropisk frukt, hint av banan, sitrus, karamell, vanilje, fat, Den er fruktig og fyldig på smak, følger nesen med et fint krydderpreg, mokka, lang og varm utgang med godt preg av fat og banan. 87p

Willett Family Estate Small Batch Rye Whiskey (En blanding av Willett high rye mashbill (74 % rug, 11 % mais, 15 % maltbygg) og Willett low rye mashbill (51 % rug, 34 % mais, 15 % maltbygg, 4YO, 56% alkohol): Den har en innbydende aroma av fat, hint av malt, lett krydderpreg, fin fruktighet, vanilje, moden sitrus og hvit steinfrukt. Den er rik på smak, deilig krydret fatpreg også her, appelsinmarmelade, honning, fat, kompleks og lang ettersmak med hint av pepper og mørke sjokolade. En nydelig Rye med enormt mange lag, her får man en sødme som ikke søt, bare kompleks og deilig. 92p

Willett Family Estate Bottled Bourbon 6 YO (72 % mais, 13 % rug og 15 % byggmalt, lagret på håndplukkede hvite eikefat i 6 år, 59.% alkohol): Kompleks og innbydende nese, fat, moden sitrus, appelsinskall, søt tobakk, brunt sukker, vanilje. Den er konsentrert, rik på smak, fyldig, krydret, lang og varm utgang som sitter godt og pepret. Tilsett gjerne noen dråper vann for å få ned heten. 90p
90

Willett Family Estate Bottled er en svært uvanlige whiskyer på mange måter. Bourbon-etiketten eksisterer kun for familiens Private Barrel Selection-program, og er den eneste i sitt slag.

Willett Family Estate Bottled Rye 6 YO (74 % rug, 11 % mais og 15 % maltbygg, lagret på håndplukkede hvite eikefat i 6 år, 52.3% alkohol): Kompleks aroma med fat, fruktige hint, karamell, kanel, moden sitrus, Den er fruktig, varmt krydret, godt balansert, noe kornpreg, lang utgang. En kompleks, fyldig og meget god Rye, tilsett gjerne noen dråper vann for å få mer frukt. 93p

Det er en sannsynlighet at noe av fatene fortsatt blir innkjøpt i følge ryktene, de sier at det er Heaven Hill som er kilden, og med tanke på nærheten til destilleriet, smaksprofilen og kvaliteten på bourbonen er det absolutt troverdig. Ikke at det er noe negativt i seg selv, annet enn å bringe litt mysterie inn i miksen, samt enkelte connoisseurs som gjerne vil vite oppskriften. Redaktøren lar seg hvert fall imponere over disse flotte amerikanske whiskyene og Bourbonene.

2 kommentarer om “Den norske Bourbon!

  1. Tilbaketråkk: Nyheter! – Vinhøna

Legg igjen en kommentar