Hver fredag lager vi helgestemning med fakta! Morsomme fakta, lærerike fakta, interessante fakta du kan underholde med på lunsjen på jobb. I dag: rariteter fra Frankrike

Frankrike hadde en gang en kokainvin
I 1863 var Vin Mariani ikke et helt vanlig fransk vinmerke. Kokainet ble laget ved å blande seks milligram kokablader for hvert gram Bordeaux-vin. Det anbefalte inntaket var to til tre glass per dag, men bare ett til to glass for barn. Drikken ble en stor hit og spredte seg ikke bare til Paris, men også til London og New York. Vin Mariani var visstnok en favoritt blant presidentene William McKinley og Ulysses S. Grant, dronning Victoria av England, skuespillerinnen Sarah Bernhardt og til og med pave Leo XIII. Men da narkotikalovgivningen ble strengere på begynnelsen av 1900-tallet, ble vinen ulovlig.
Noen franske vinprodusenter pleide å tilsette bly i vinen sin
Se for deg scenen: Frankrike på 1500- og 1600-tallet, der vinmakerne var på jakt etter å få vinene sine til å smake bedre. De snublet over en hemmelig ingrediens som forvandlet vanlige viner til søte, fløyelsmyke herligheter – bly. De innovative vinbøndene tilsatte bly i vintønnene sine, og blyet løste seg opp i vinen og ga den en deilig sødme som betok smaksløkene. Det virket som en genistrek. Dette tilsynelatende magiske trikset hadde imidlertid en skjult fare. Etter hvert som flere og flere begynte å nyte disse søte vinene, begynte en stille epidemi å spre seg – blyforgiftning. Symptomene var blant annet en matt, grå hudfarge, lammende magesmerter og en vedvarende metallsmak i munnen. Vindrikkere som ikke var klar over risikoen, inntok uforvarende den giftige blandingen, noe som førte til utbredt sykdom.
Folk kjøper faktisk vin for over 300 000 dollar
Vinverdenen er ikke fremmed for svimlende priser, men det rekordstore salget av en fransk Bordeaux fra 1947 tar kaka. I 2010 gikk denne eksepsjonelle flasken for svimlende 300 000 dollar på en auksjon, noe som gjør den til den dyreste vinflasken som noensinne er solgt. Denne bemerkelsesverdige årgangen er kjent for sin enestående kvalitet og sjeldenhet, ettersom den stammer fra et år da regionen opplevde nærmest perfekte vekstforhold.
På 1600-tallet krydret den franske adelen vinen sin med krydder
I den overdådige franske adelens verden på 1600-tallet ble en krydret vin kalt «hypocras» svært populær. Denne utsøkte drikken, som var tilsatt sukker, kanel, ingefær og en rekke andre urter, fengslet overklassens ganer. Hypocras ble ikke bare verdsatt for sin herlige smak, men også for sine påståtte medisinske egenskaper, noe som gjorde den til en ettertraktet eliksir blant eliten.