Redaktøren var i Sør-Afrika i mars i år, forøvrig en veldig fin tid å reise dit da det er tidlig høst der nede. Les gjerne om Stellenbosch her. Her får dere del 2 av 3: Franschhoek.
Dette besøket ble gjort ifb. med et annet prosjekt, som er grunnen til manglende poeng. Turer gjort etter juni 2023 vil ha poengscore på vinene.
Turen er gjort i samarbeid med organisasjonen Old Vine Project, alle vinhus er derfor medlem der. Les gjerne mer om Sør-Afrikansk vin på nettsidene til Wines of South-Afrika.
Tekst og bilder: Mona Haugen-Kind og produsentene
Vinhusene Boekenheutskloof og Chamonix ligger i Franschhoek, nærmere bestemt helt innerst inne i denne vakre dalen.
Gården Boekenhoutskloof ble etablert i 1776 og ligger utkanten av den nydelige Franschhoekdalen. Navnet er ett av de få som ikke har blitt forandret siden etablering og betyr «ravinen av Boekenhout», dette er forøvrig et treslag som har vært populært brukt i møbelproduksjon i 100-vis av år. Dette er også grunnen til at de har sju stoler på etiketten, en hyllest til håndverk, både innen møbler og vin. Slik vinhuset vi kjenner det i dag ble det til i 93-94, da det ble oppkjøpt og restaurert, samt fikk ett nytt vinmarksplantingsprogram. Den første «moderne» årgangen kom i 1996 og vinhuset har siden blitt ett av de mest kjente i hele landet. Undertegnede møter vinmakeren Gottfried som forteller at han har jobbet for vinhuset i 8 år, og er sterkt engasjert i kvalitetsvin.
Chocolate Block er velkjente viner

«Man må alltid satse på kvalitetsvin» sier Gottfried når vi snakker om økologisk produksjon, de har tatt et bevisst valg om å produsere kvalitetsvin uansett kostnad. Han har bakgrunn fra vinhuset Chamonix, også et velkjent vinhus i samme region som du kan lese mer om legger ned på siden.
Eier og hovedvinmaker er Marc Kent, som i sin tid startet vinhuset sammen med seks andre partnere. Selv om de produserer mye kvalitetsvin, var det et smart valg av han å også produsere mer kommersielle viner, såkalt arbeidshester for å støtte resten av produksjonen. Inkludert den meget kjente vinen Chocolate Block, som har en ny og hemmelig blend hver årgang, men som fikk en stilforandring i 2015 i følge Gottfried.
De har hele tiden nye prosjekter på gang, nye druer, vinmarker, eksperimenter med lagring osv. Når vi tar turen ned i kjelleren møter vi først de imponerende eggene, hvor ca. En tredjedel av Sèmillondruene deres blir lagret.
Noen av eggene har også kjøling innstallert, «bare for å teste det ut». De har også begynt å jobbe med amfora de har importert fra Italia.
Hovedkjelleren som ligger en tunellgang ned fra eggerommet er intet mindre enn imponerende, den ble renovert i 2017 og er et enormt rom med fat på fat i alle retninger.
De bruker kun Stockingerfat når det kommer til store fat, samt flere andre mindre varianter. De vanlige fatene ligger på OXY-2 systemet, et genialt system hvor man enkelt kan snu på fatene uten å bruke mer kraft enn lillefingeren, noe Mark var den første til å innføre i Sør-Afrika. De har forøvrig 6.500 OXY-2 fat (se bilde under) dedikert kun til vinen Chocolate Block. Vinhuset eksporterer 70-75% av produksjonen sin.

Fakta: Man kan komme innom vinhuset ved avtale, gratis vinsmaking.
Boeken Semillon 2020: Lett kompleks nese, epler, sitrus, mineraler. Kompleks også på smak, god syre, følger nesen lang og tørr utgang.
Boeken Semillon 2009: Kompleks, florale hint, lett krydder, pepper, mineraler, gule frukter og epler, sitrus, voks, gjær. Kompleks og fruktig på smak, god syre, tørr og lang utgang med et flott krydderpreg. Flott utviklet.
Porseleinberg 2020: Mørke bær og frukter, skogsbær, urter, busker, mineraler, lett kompleks. Fruktig og saftig på smak, tørr, flott struktur i en lang ettersmak. En flott vin!
Boeken Syrah 2020: Fruktig og mineralsk nese, mørke bær, busker, jordsmonn, krydder, hint av fat. Den er kompleks og god på smak, rund, godt balansert, lang og krydret ettersmak med gode tanniner.
Boeken Cabernet Sauvignon 2020: Mørke bær, solbær, skogsbær, krydder, busker og urter. Fruktig og rund på smak, hint av smør, tørr og lang ettersmak, hint av fat. Meget godt balansert og rik på smak.
Boeken Cabernet Sauvignon 2009: Utviklet aroma, mørke bær, teblader, krydder, jordsmonn, fat. Den er kompleks på smak, rund og fruktig, god syre, tørr og lang ettersmak. Fint utviklet og fin vin.
Chocolate Block 2021: Mørke bær, jordsmonn, krydder, urter, hint av fat og sjokolade. Fruktig og tørr på smak, fine tanniner i en lang og strukturert ettersmak. En fin årgang, strukturert og lagringsdyktig.
Chamonix minner mest om et lite hobbithus når man kommer til inngangen; en rund rustikk tredør omkranset av grønne planter, med et hyggelig smakerom med peis (som for øvrig er en ombygd smie) og restaurant med en flott utsikt over naturen på innsiden. Ikke minst en kjeller med fine skatter…

Vinhuset er dog ikke bare kjent for hyggelig stemning, men også premium viner, og ikke minst så har de norske investorene (som kjøpte det i 2021 Red. Anm.) som står bak gjort en enorm jobb med renovering. Eiendommen er stor, mer enn 300 hektar med alt fra skog til frukttrær, men etter nyplantinger er ca. 45 av de vinmark forteller den nye vinmakeren Niel Bruwer undertegnede, når vi smaker vinene i kjelleren deres.
Bruwer kom tilbake til vinhuset i 2019, etter å ha reist rundt i verden for å få utvidet kunnskap om vinmaking i andre land og regioner. Han sier at de også per nå kjøper inn litt druer for å dekke «hullene» i produksjonen mens de venter på at plantene skal bli gamle nok til å produsere gode druer. De gamle Chenin Blanc vinplantene har de beholdt, som er grunnen til at de fortsatt er medlem i Old Vines Projekt organisasjonen. Niel er en engasjert ung mann, det er ingen overraskelse at han er riktig mann til jobben. De har i tillegg noen av de høyeste vinmarkene i Cape og produserer veldig interessante viner.

«Det viktigste for oss er at vinene blir knakende god, vi har kanskje det beste jordsmonnet i Franschhoek, så det skal vi få til» -Bruwer.
Fakta: Dette er et anbefalt sted å overnatte om muligheten byr seg, de har ulike overnattingstyper som suiter, gjestehus og hytter, ikke minst med ulike utsikter som over vinmarkene, skogen eller fossen eiendommen er kjent for.

Restauranten Arkeste er også å anbefale, den drives av en av Sør-Afrikas beste kokker Richard Carstens. Han liker å eksperimentere og tryller frem de lekreste retter. Undertegnede spiser blant annet «and på tre måter»: bryst, hale og lår med kimchi og kål, biff tartar med umeboshi og plomme, nydelig Togarashi blekksprut (bilde), langtidsstekt lammehale og ikke minst en sjokoladedessert med appelsinlikør som kan omvende selv den mest inbitte anti-dessertspiseren. (Bord må forhåndsbookes)
En av de vakre rettene på Arkeste
Unoaked Chardonnay 2022: Mineralsk, epler, gule frukter, sitrus, hvit te, krydder, urter. Fruktig, god syre, tørr, mangler litt på smak, men sitter greit. Fin inngangsvin.
Estate White Reserve 2020: Urter, epler, mineraler, frisk og fruktig, jordsmonn. Smakfull, godt balansert, god syre, fin frukt, lang og fint strukturert ettersmak. Syrefrisk og god.
Estate Old Vine Steen 2022: Innbydende nese, epler, gule frukter, sitrus, jordsmonn. Fruktig og lett krydret, syrefrisk, tørr og lang ettersmak. En godt balansert og god vin.
Chardonnay Reserve Single Vineyard 2021: Kompleks og innbydende nese, modne epler, sitrus, hint av fat. Fruktig og rund, godt balansert, god syre, lang ettersmak. En utrolig fin fatlagret Chard!
Pinot Noir Feldspar 2021: Røde og mørke bær, innbydende, kompleks, fint krydder- og mineralpreg, jordsmonn. Den er fruktig og innbydende, tørr med fin syre, lang ettersmak med en delikat struktur. Flott balansert fatpreg!
Pinot Noir 2021 Reserve: Røde frukter og bær, jordbær, bringebær, urter, busker, stilk, krydder, hint av fat, jordsmonn. Den er saftig og frisk på smak, god syre, saftig, tørr og lang ettersmak. En saftig, godt balansert og god vin!
Cabernet Franc 2021: Flott urtepreg, mørke bær, paprika, tomatstilk, jordsmonn, krydder, hint av fat. En saftig, tørr og innbydende vin, lang utgang.
Troika 2020: Innbydende nese, pent og elegant fatpreg, mørke bær og frukter, innbydende. Den er kompleks, syrefrisk, tørr og fint strukturert ettersmak. En meget flott Bordeauxblend, balansert!

Old Vine Project
The Old Vine Project er en non-profit organisasjon som sertifiserer plantedatoer for vinmarker som er 35 år eller eldre. Målene til organisasjonen er:
– Å bygge opp Old Vine-kategorien i Sør-Afrika og i utlandet hos både media, produsenter, handel og forbrukere ved å demonstrere fordelene ved å bevare vinmarker som er 35 år eller eldre.
– Oppmuntre til bruk og anerkjennelse av merket Certified Heritage Vineyards på viner fra gamle vinmarker.
-Opplyse produsenter, vinprodusenter, gårdsarbeidere og vinbønder om det iboende potensialet som ligger i gamle vinstokker til å produsere strålende viner.
-Å demonstrere en bærekraftig prismodell for bønder som bruker gamle vinstokker som grunnlag for vekst.
-Oppmuntre produsenter og vinbønder til å plante rene, virusfrie vinstokker, slik at vi kan lage bedre viner i fremtiden.
-Å levere utdanningsprogrammer som gir praktisk kunnskap, for eksempel et kurs i beskjæring av gamle vinstokker sammen med vår partner FELCO Africa, og bygge opp kategorikunnskap med støtte fra Imvini Wethu via Old Vine Academy.
-Bidra til vitenskapelig forskning gjennom vår egen eller medlemmenes sponsede forskning.
De tre bak dette prosjektet er:
Rosa Kruger: Grunnlegger og styreleder
Rosa Kruger har i 20 år arbeidet som vingårdskonsulent for ulike vinkjellere med å utvikle nye vinmarker og forvalte eksisterende vingårder for å produsere kvalitetsvin. Hun reiser årlig til de mest interessante vingårdene i verden for å holde seg oppdatert på hva som kreves for å lage gode viner.

André Morgenthal: Daglig leder
André studerte filosofi, språk og drama ved universitetet i Stellenbosch. Etter studiene startet han en vinturismebedrift som tilbyr spesialiserte vinturer, vinopplæring og rådgivning til bransjen. André har forelest ved Cape Wine Academy og skrevet en vinspalte i en søndagsavis. Han har jobbet flere årganger på Domaine Bertagna i Vougeot i Burgund og laget vin på en liten eiendom i Stellenbosch, Clos du Ciel. I 2001 begynte han i Wines of South Africa (WOSA) som kommunikasjonssjef med fokus på medierelasjoner og som representant for den sørafrikanske vinindustrien i Great Wine Capitals Global Network. André begynte som prosjektleder i Old Vine Project i 2016.
Nadia Hefer: Konsulent
Nadia Hefer har en bachelorgrad i vindyrking og ønologi fra Stellenbosch University, hvor hun deretter utforsket vinturisme, markedsføring og merkevarebygging. Hun fullførte sin MBA ved Audencia Business School i Nantes, Frankrike, og vendte deretter tilbake til Sør-Afrika. Nadia ble ansatt som prosjektkonsulent i Old Vine Project i 2018.