Redaktøren var i Sør-Afrika i mars i år, forøvrig en veldig fin tid å reise dit da det er tidlig høst der nede. Les gjerne om Stellenbosch her. Her får dere del 1 av 3: Swartland og Paarl.
Dette besøket ble gjort ifb. med et annet prosjekt, som er grunnen til manglende poeng. Turer gjort etter juni 2023 vil ha poengscore på vinene.
Turen er gjort i samarbeid med organisasjonen Old Vine Project, alle vinhus er derfor medlem der. Les gjerne mer om Sør-Afrikansk vin på nettsidene til Wines of South-Afrika.
Tekst og bilder: Mona Haugen-Kind og produsentene

Swartland
Swartland er en stort vinproduserende region 65 kilometer nord for Cape Town i Western Cape i Sør-Afrika. Området har tradisjonelt vært en hveteproduserende region, men har nå spesialisert seg på å lage rike, fruktdrevne viner, særlig på druesortene Shiraz, Chenin Blanc og Pinotage.

Mullineux
Det blir bare en kjapp liten tur innom smaksrommet til Mullineux, da eierne er bortreist når undertegnede er på rundreise i Sør-Afrika, men noen deilige viner blir smakt..!
Mullineux er en familiedrevet vingård i Riebeek Valley i Swartland etablert i 2007, og dette er den nordligste vingården undertegnede besøker på denne turen.
Her lager Andrea og Chris Mullineux terroirdrevne viner som reflekterer særegenhetene i jordsmonnet; granitt, skifer og leirskifer, og det tørre, solrike klimaet med ettermiddagsbris og lite regn om sommeren. Både i vinmarken og i vineriet gjøres alt så naturlig som mulig, vinene spontanfermenteres på franske eikefat og det eneste som tilsettes er en ørliten mengde sulfitt. Kloof Street vinene har skrukork og er drikkeklare nå, mens single terroir vinene lagres og scorer høyt i vinpublikasjoner.
Vinmarkene i Riebeek-dalen strekker seg langs de lavere konturene av Kasteelberg. Jordsmonnet består hovedsakelig av Malmesbury-skifer, med leirjord i de høyere områdene og sandholdig leirjord lenger ned i skråningene, ispedd rik Hutton-jord. Klimaet er perfekt for vindyrking, med nedbørsfattige sommermåneder som mildnes av kjølige ettermiddagsbriser, og kalde vintre som lar vinstokkene hvile og bygge opp reserver.

Guiden som serverer vin på smaksrommet forteller at det er mye Cabernet Franc i 2019-årgangen av Dry Red, da de skulle plukke Cinsault var de nemlig stjålet… Det kan anbefales å ta turen innom å smake noen viner her, det er en lett «hobbittun» følelse, med mørke tremøbler og peis på den ene siden, mens den andre siden er innredet med langbord og et lysere design. De har mange viner på glass, flights og kunnskapsrike servitører som guider deg gjennom de ulike vinene.
Kloof Street Old Vine 2022: Lett kompleks, eple, sitrus, moden gul frukt, mineraler. Fruktig, god syre, fin struktur ut i en lang ettersmak. En syrefrisk og fin vin, godt kjøp.
Mullineux Old Vines White 2022: Krydret, innbydende, eple, sitrus, mineralsk. Krydret også på smak, fruktig, godt balansert, tørr og lang utgang. En flott og smakfull vin!
Mullineux Chenin Blanc Granite 2021: Gule frukter, epler, sitrus, hint av mineraler. Den er fruktig og elegant på smak, syrefrisk, lang og tørr ettersmak. En kompleks og god vin.
Mullineux Syrah Granite 2020: Mørke bær, skogsbær, mineralske toner, jordsmonn og krydder. Den er saftig, tørr og lang ettersmak med fine tanniner. Strukturert og flott.
Mullineux Syrah Iron 2020: Mørke bær, fin frukt, krydder, mineraler, hint av fat. Lett kompleks, fruktig, varmere krydder, lang og tørr ettersmak. En strukturert og noe mer aromatisk vin.
Leeu Passant Cinsault 2018: Lett kompleks og innbydende nese, noe utviklet, mørke bær og frukter, krydder, jordsmonn. Den er kompleks, smakfull, godt balansert med god syre, flott struktur! Lang.
Leeu Passant Dry Red 2019: Urter, mørke bær, fruktig, buskas, krydder og jordsmonn. Tørr og strukturert, fin og elegant frukt, lang utgang med flott struktur.
Mullineux Straw wine 2022: Kompleks og innbydende, floral, honning, modne gule frukter, tørket frukt, sultana. Den er fruktig, sødmefull, godt balansert med fin syre, lang og rund ettersmak. En deilig dessertvin!

Chris og Andrea ønsket å gi de ansatte muligheten til selv å forbedre sine levevillkår. Resultatet ble Great Heart Wines, en egen serie med viner produsert og eid av de ansatte i Mullineux.
Vinmaker Gynore Fredricks, som til daglig er Assisterende vinmaker i Mullineux, viderefører metodene hun har lært der. Spontanfermentering og minimalt med inngrep gir balanserte, rene og stedegne viner. Fulgeflokken som flyr over etiketten består av Askeerler, kjent i Sør-Afrika for å være hjelpsom, fryktløs – og å ha et stort hjerte.
Mullineux & Leeu Great Heart Chenin Blanc 2021 er en ren Chenin Blanc, 13% alkohol. Melne epler på nesen, sitrus, florale toner, konsentrert, urter og mineraler. Den er fruktig på smak, syrefrisk, krydret, rund med en fin fedme, lang ettersmak. En meget god og godt balansert Chenin, syrefrisk med mange lag. 90p
Mullineux & Leeu Great Heart Red Blend 2021 er en blend av Cabernet Sauvignon 15%, Syrah 51% og Tinta Barroca 34%, 14% alkohol. Innbydende aroma med kompleks mørke bær, skogsbær, florale toner, fioler, kirsebær, krydder, kanel, nellik og pepper. Den er konsentrert på smak, tørr og krydret, god syre, lang ettersmak. En smakfull og god vin, noe moden med jordsmonnpreg. 86p
A.A. Badenhorst
Det er en spesiell energi med en gang en kommer til gården Kalmoesfontein i Malmesbury i Swartland, eiendommen Andre Adrian Badenhorst kjøper (sammen med sitt søskenbarn Hein) i 2008. Han hadde lett etter det perfekte stedet å produsere vin på, og da han kom over denne vingården som ble forlatt i 1930 var han ikke i tvil, han ville ha jorden, sementtankene og de gamle vinstokkene.


Adi (født 1972) er opprinnelig fra Constantia og produserte sin første vin som 13-åring, og tok etter hvert formell utdannelse innen ønologi. Han skaffet seg også praktisk erfaring fra blant annet Bordeaux, Rhône og New Zealand, før han jobbet på forskjellige vingårder i Sør-Afrika. På grunn av oppveksten sammen med Hein, hvor de vokste opp i vinmarkene med bestefaren som jobbet for Groot Constantia i hele 46 år, samt en far som også jobbet innen vitikultur, var det naturlig å begynne noe eget. I dag har han 28 hektar vinmark og lager vin etter naturlige metoder. Adi forteller at de planter ca. En hektar i året for å vokse per i dag.
Som nevnt er det en spesiell energi både på gården og rundt Adi, undertegnede har sjeldent møtt en så engasjert og artig type, med hender og føtter over alt, og et lysende smil i det grå skjegget. Han begynner med å fortelle at han ikke har kontroll på så mye, og ler. Han har så mange pågående prosjekter her og der at det er helt umulig. Han lager ikke bare hvit-, rosè-, oransje- og rødvin, men også brennevin som Meszcal. Alle prosjektene er er som en field blend sier han. Før han fortsetter med at den ordentlige field blenden også er uoversiktlig, de har enda ikke funnet ut hva alt er… Vi nærmest jogger fra lagringsrom, til kjeller, til garasje, og smaker litt spennende saker fra små fat, større fat, sementtanker, egg og andre lagringstyper. Med oss løper tre store hunder, alle like engasjerte og tar det som en selvfølge at de skal være med på det som skjer. En skulle virkelig hatt noen ekstra timer her, for å fått tatt en skikkelig titt på alt. Alle de ansatte en møter er blide og hyggelige, det er en enormt god stemning og Adi tar seg tid til å tulle og le med alle.

Det som går igjen er at det er minimalt med teknisk utstyr, noe han forteller er bevisst. Han vil ikke prioritere å bruke masse penger på moderne utstyr, når han kan lage så god naturlig vin med det han har. Vi har dog et tidsskjema å forholde oss til, så vi går til den fine terrassen i forbindelse med gårdens kjøkken, hvor alle de ansatte spiser lunsj hver dag, og hvor de arrangerer alt fra bryllup til pizzakvelder. Når vi skal sette oss ned å smake kommer en eldre dame utkledd som en irsk fe bort for å hilse, det er Adis mor! Det er nemlig St. Patricks denne dagen i mars, og mange er utstyrt med grønne hatter og annet utstyr. Til lunsj får vi selvfølgelig tradisjonell irsk gryte, rustikt og godt! De forteller at de har inngiftede irer i familien, pluss at det er en god unnskyldning å feire på, som er grunnen til at de feirer denne dagen. Før hun går forteller Adis mor at hun kjenner Norge godt, og at hun blant annet har stått på ski på det norske påskefjellet! Konen og datteren (ett av to barn) til Adi stikker også innom, sammen med et rimelig ferskt barnebarn. Adi mumler om at de grønne hattene er noe forbanna tull, retter på den grønne John Deere capsen sin, før vi nyter en vinsmaking og lunsj, han er litt sånn – opp og ned i en rasende fart. En karismatisk og superinteressant mann med et fantastisk flott familievinhus og en naturkraft med et hjerte av gull.

Vinene vi smakte til lunsj:
Secateurs Riviera 2022: Appelsinskall, kompleks nese, sitrus, eple, hint av skall, krydder og mineraler. Den er strukturert, tørr, god syre, lang og tørr utgang. Meget godt balansert, en flott vin. (Denne vinen er oppkalt etter den spesielle saksen i bruker å kutte druene med, «secateurs»)
Golden Slopes 2021: Mineralsk, krydret, epler, sitrus, lees, urter. Den er fruktig og god på smak, god syre, lang og tørr utgang. Den er strukturert og fin, godt balansert.
Papegaai 2022: Innbydende nese, knuste mørke frukter, mørke bær, urter, krydder, jordsmonn. Den er fruktig, krydret, god syre, tørr og lang utgang.
Secateurs 2021: Fruktig, mørke bær og frukter, urter, krydder, mineraler. Den er fruktig på smak, god syre, tørr og lang utgang. Klassisk med en fin balanse.
Kalmoesfontein red blend 2020: Lett kompleks nese, mørke bær, krydder, urter. Den er fruktig, rund, god syre, lang og tørr utgang, en meget god vin. Flott og strukturert vin!

A.A.Badenhorst og Davin&Nadia er naboer, og vinhusene deres ligger på nordsiden av Paardeberg («hestefjellet»), som deler vinregionene Paarl og Swartland. Denne kuperte regionen utenfor allfarvei byr på herlige overraskelser bak hver sving. Klimaet om vinteren er svært kaldt, med en gjennomsnittlig nedbørsmengde på 400-600 mm. Sommeren er vanligvis svært varm om dagen, med kjøligere temperaturer om natten. Her ligger noen av de høyestliggende vinmarkene i Swartland-regionen, ca. 700 m.o.h. Vinstokkene er plantet i Paardebergs skråninger i relativt dyp jord bestående av nedbrutt sandstein, granitt og litt leire, mens jordsmonnet i de lavere nordøstlige skråningene er av typen glenrosa-scali.

David&Nadia
«Lager du naturvin?» Spør jeg David når jeg ankommer vinhuset David&Nadia på Paardebosch gården i Swartland. «Nei» svarer han, «jeg vil ikke klassifisere vinen min som noe, jeg bare lager vin så naturlig som mulig».
Han forteller videre at de liker å eksperimentere med forskjellige viner og metoder og se hva som skjer, dette er for eksempel det første året David sorterer hvitvinsdruene de dyrker. Han, en lokal Swartlandmann, begynte i full stilling for vinhuset i 2015 som vinmaker, mens kona Nadia, originalt fra Stellenbosch, ble med i 2016 med ansvar for det landbruksmessige. David har tidligere jobbet for andre vinhus på flere kontinenter, men tok til slutt over den nåværende gården etter Chris og Andrea Mullineux. De dyrker økologiske druer og følger renhetsprinsippene som gruppen Swartlandrevolusjonen (en gruppe unge vinmakere som ville øke kvaliteten på vinen de produserte og modernisere produksjonen Red. Anm.) fastsatte for seg selv. Gården de holder til på er faktisk deleid av nordmannen Wiggo Andersen, kan David fortelle meg, han som står bak selskapet Temareiser. Det er artig å høre at det er en del nordmenn som har investert i Sør-Afrikansk vinproduksjon, tross det dårlige ryktet det hadde en stund. Det er på tide å få et nytt inntrykk! Vinhuset virker utrolig dedikert og lovende, ungt engasjement på høyt nivå. Det hjelper også at vinene er utrolig presise og meget flotte. Om den nyeste årgangen, 2022, sier David at har vært den vanskeligste årgangen siden de begynte, men det som blir bra – blir virkelig bra.

«Jeg kan ikke jobbe for noen, jeg er en entreprenør og drømmer og må drive med mine egne prosjekter» -David om å jobbe for andre
Aristsrgos 2022: Interessant nese, gule frukter, epler, sitrus, naturlig hint, gjær, hvit steinfrukt. Den er fruktig, fin syre, et flott mineralpreg ut i en lang ettersmak. Ung og lovende, lett kompleks, veldig verd prisen i Norge.
Chenin Blanc 2021: Lett kompleks, gule epler, moden sitrus, urter, lett krydder og mineraler. Den er krydret, smakfull, strukturert, lang og tørr utgang med flott syre.
Höe-Steen 2021: Mineralsk nese med epler, sitrus, jordsmonn, hvite blomster og steinfrukter. Fruktig og god syre, tørr, lang og fint strukturert utgang.
Rondevlei 2021: Innbydende nese, epler, sitrus, mineraler, hint av lees. Den er fruktig, syrestrukturert, lang og tørr ettersmak. En strukturert og fin vin.
Skaliekop 2021: Lett kompleks, interessant, eple, sitrus, florale hint. Den er fruktig, god syre, lang og krydret ettersmak.
Ptal`bos 2021: Eple, sitrus, florale hint, mineraler. Den er fruktig på smak, flott syrestruktur, lang og tørr utgang. Strukturert og fin.
Grenache Noir 2021: Mørke bær, jordbær, kirsebær, urter, tomatstilk, busker, krydder og jordsmonn. Den er fruktig, følger nesen med god syre, tørr og lang ettersmak. Godt balansert og god vin.
Elpidios 2020: Mørke bær, krydder, jordsmonn, urter, kompleks. Den er fruktig, god syre, tørr, mineralsk, flott struktur. Meget lagringsdyktig.

Old Vine Project
The Old Vine Project er en non-profit organisasjon som sertifiserer plantedatoer for vinmarker som er 35 år eller eldre. Målene til organisasjonen er:
– Å bygge opp Old Vine-kategorien i Sør-Afrika og i utlandet hos både media, produsenter, handel og forbrukere ved å demonstrere fordelene ved å bevare vinmarker som er 35 år eller eldre.
– Oppmuntre til bruk og anerkjennelse av merket Certified Heritage Vineyards på viner fra gamle vinmarker.
-Opplyse produsenter, vinprodusenter, gårdsarbeidere og vinbønder om det iboende potensialet som ligger i gamle vinstokker til å produsere strålende viner.
-Å demonstrere en bærekraftig prismodell for bønder som bruker gamle vinstokker som grunnlag for vekst.
-Oppmuntre produsenter og vinbønder til å plante rene, virusfrie vinstokker, slik at vi kan lage bedre viner i fremtiden.
-Å levere utdanningsprogrammer som gir praktisk kunnskap, for eksempel et kurs i beskjæring av gamle vinstokker sammen med vår partner FELCO Africa, og bygge opp kategorikunnskap med støtte fra Imvini Wethu via Old Vine Academy.
-Bidra til vitenskapelig forskning gjennom vår egen eller medlemmenes sponsede forskning.
De tre bak dette prosjektet er:
Rosa Kruger: Grunnlegger og styreleder
Rosa Kruger har i 20 år arbeidet som vingårdskonsulent for ulike vinkjellere med å utvikle nye vinmarker og forvalte eksisterende vingårder for å produsere kvalitetsvin. Hun reiser årlig til de mest interessante vingårdene i verden for å holde seg oppdatert på hva som kreves for å lage gode viner.

André Morgenthal: Daglig leder
André studerte filosofi, språk og drama ved universitetet i Stellenbosch. Etter studiene startet han en vinturismebedrift som tilbyr spesialiserte vinturer, vinopplæring og rådgivning til bransjen. André har forelest ved Cape Wine Academy og skrevet en vinspalte i en søndagsavis. Han har jobbet flere årganger på Domaine Bertagna i Vougeot i Burgund og laget vin på en liten eiendom i Stellenbosch, Clos du Ciel. I 2001 begynte han i Wines of South Africa (WOSA) som kommunikasjonssjef med fokus på medierelasjoner og som representant for den sørafrikanske vinindustrien i Great Wine Capitals Global Network. André begynte som prosjektleder i Old Vine Project i 2016.
Nadia Hefer: Konsulent
Nadia Hefer har en bachelorgrad i vindyrking og ønologi fra Stellenbosch University, hvor hun deretter utforsket vinturisme, markedsføring og merkevarebygging. Hun fullførte sin MBA ved Audencia Business School i Nantes, Frankrike, og vendte deretter tilbake til Sør-Afrika. Nadia ble ansatt som prosjektkonsulent i Old Vine Project i 2018.