Vi ser på tørr Sherry, denne litt undervurderte drikken som både kan være fin som aperitiff, til forskjellig mat som spekeskinke og ost, til sushi og som avec.
(Iom at dette var planlagt til et tidligere prosjektet jeg jobbet for betyr det at det ikke ble satt poeng, det vil det bli i fremtiden i VinArena)

Sherry
Denne spanske sterkvinen blir produsert i det såkalte sherry-trianglet: Sanlúcar de Barrameda, El Puerto de Santa Maria og Jerez de la Fronter. Druene som blir brukt i produksjonen er Palomino, Pedro Ximénes og muskatell, og betegnelsen Sherry er beskyttet på samme måte som for eksempel Champagne.
Sherry har historie helt tilbake til de muslimske maurerne som regjerte Spania fra rundt 700-tallet til sent 1400-tall, og ble særlig populært på 1700-tallet da britene fikk opp øynene for denne sterkvinen som tålte reisen hjem til Storbritannia godt. Lagring og utvikling skjer i det karakteristiske solerasystemet, en trinnvismodning av sherry via en stabel med tønner i høyden hvor man trekker ut den eldste delen nederst og fyller på med ung vin på toppen.

Sherry deles så opp i disse kategoriene:
• Fino er den tørreste og blekeste av det radisjonelle typene Sherry.
• Manzanilla er en variant av Fino Sherry, laget i områdene rundt Sanlúcar de Barrameda.
• Amontillado er Sherry som først har blitt lagret under flor. Resultatet er mørkere enn Fino, men ikke så mørk som Oloroso.
• Oloroso er en sherry-variant som har vært lagret og oksidert lengre enn Fino og Amontillado, noe som gir en mørkere og fyldigere vin.
• Palo Cortado er en sjelden type Sherry som har fått forhøyet alkoholinnhold, og har blitt lagret uten flor. Den utvikler likevel egenskaper som ligner på Amontillado, med noe av fylden til Oloroso.
• Sweet Sherry (Jerez Dulce på spansk) lages ved å tilsette Pedro Ximénes eller muskatellvin til en av de foregående typene.
• Cream sherry er en vanlig type søt Sherry, særlig etterspurt i England.
Sherry er perfekt til tapasbordet
Fakta: Flor er en gjærsopp som legger seg som en film på toppen av vinen, og gir den karakteristiske nøtteaktige aromaen og smaken.
Alegria Manzanilla: Lett utviklet nese med nøtter, salt, sitrus, flor og mineraler. Den er frisk på smak med god syre, følger nesen, sitter godt. En god Manzanilla til en god pris, allrounder.
La Goya Manzanilla Pasada: Innbydende og saltaktig nese med epler, sitrus, florale hint og bakst. Den er smakfull og fyldig, fin syre, sitter godt og lenge. En fin manzanilla, lettdrikkelig men med en viss tyngde.
Tio Pepe Fino: Innbydende nese, flor, mineralske hint, lett krydder, nøtter. Den er frisk og fruktig på smak, ung, mineralsk utgang med et fint flor-preg. En klassisk og tørr Fino, flott start-sherry.
Lustau Puerto Fino Solera Reserva: Innbydende nese med et lett preg av Fino, eple, sitrus og gjær. Den er frisk og rik på smak, god syre, tørr med en lang ettersmak. Elegant og god Sherry, godt kjøp. God som aperitiff og lett fingermat.
Dry Sack: Innbydende nese med tørket frukt, fat, karamell, fat og krydder. På smak er den fyldig med fin frukt, en pen sødme, lang og rik ettersmak. Godt balansert og fruktig Sherry, flott til ost.
Delgado Zuleta Monteagvdo Amontillado: Fint preg av oksidasjon på nesen, tørket frukt, fat, moden sitrus. Den er rund og fruktig på smak, fin fylde, rik på smak, lang ettersmak. En rik og god Sherry, meget godt og versatilt kjøp. Ost.
Lustau Amontillado Los Arcos: Kompleks og deilig nese med tørket frukt, nøtter, fat, brødbakst. På smak er den tørr og elegant, følger nesen, et deilig nøtteaktig preg som ligger lenge i munnen. En veldig fin Amontillado, ypperlig til nøtter, tapas og ost.
Williams & Humbert Dos Cortados Palo Cortado 20 YO: Meget innbydende nese med tørket frukt, nøtter, lett krydder og fat. På smak er den kompleks, konsentrert og godt balansert, fint preg som følger nesen med moden sitrus, lang og deilig ettersmak med mange lag. En nydelig Sherry man kan kose seg lenge med, flott alene og til ost.
