Intervju: Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst (1970) er en norsk kriminalforfatter og dramatiker, bosatt i Larvik. Han er utdannet ved Politihøgskolen i Oslo og arbeidet i følge Wikipedia som etterforskningsleder frem til han ble heltidsforfatter i 2013.

Debutboken Nøkkelvitnet fra 2004 er basert på det uoppklarte drapet på pensjonisten Ronald Ramm i Larvik i 1995 og er den første i en serie om politimannen William Wisting som har blitt både populær bokserie og tv-serie.
Horsts bøker er utgitt i over 40 land med et totalopplag på mer enn 10 millioner. Han er belønnet med blant annet Bokhandlerprisen, Rivertonprisen, Glassnøkkelen, Svenska Deckarakademins pris för bästa till svenska översatta kriminalroman og den britiske Petrona Award.

I år kommer han ikke ut med ny bok om Wisting, slik han har gjort hver høst siden 2015 (dog spilles sesong 5 av tv-serien inn), men han er aktuell med en ny og spennende sesong av Åsted Norge og ikke minst «Vågå-prosjektet» hvor han har investert i bygda Vågå (redaktørens hjembygd red. anm) sammen med blant annet investor Magnus Smidesang Rønningen, hvor han også har skrevet ferdig «en detektivbok, eller mer et lite hefte, som er til trykking, hvor handlingen utspiller seg her i Vågå» i følge han selv i VG.

VinArena er selvfølgelig interessert i å høre litt om Horst sine mat- og drikkevaner og interesser og har tatt en prat med han om dette, noe han generøst sa ja til midt i sommerferien!

Hva er ditt forhold til alkohol? Kan du ta deg et glass vin/øl når du skriver, eller er forfatteren med Bag in Boxen på pulten bare et bilde media har skapt?
Forestillingen om en rødvinsdrikkende forfatteren som skriver seg gjennom natta – eller den plagede politietterforskeren med whiskyflaksen i kontorskuffen, passer ikke på meg. Jeg drikker sjeldent, og aldri alene.

«På varme sommerkvelder, etter middag, synes jeg en klassisk gin tonic smaker godt. Det var noe jeg plukket med meg etter besøk til en litteraturfestival i India for mange siden, der de sene kveldene ofte ble tilbrakt med en lett bitter drink under takviftene på en veranda utenfor hvitkalkede hus fra kolonitiden. Det er uansett først når arbeidsdagen er over. Forestillingen om at alkohol hører sammen med kreativitet og kunstnerisk utfoldelse, er en altså klisjé. Men min erfaring er at kreative mennesker ofte er mer villig til å ta sjanser enn andre. De søker opplevelser og stimuli – så de oppsøker også alkohol og rusmidler. Man blir altså ikke kunstner av å drikke. Kreativiteten kom først. «

Hva liker du best å drikke?
Jeg er glad i rødvin, men har aldri hatt verken tid eller interesse nok til å sette meg inn i druetyper, produsenter, vindistrikter, hva som passer til mat eller hva slags vin som kan drikkes alene. For meg holder det å kjenne igjen en god vin når jeg smaker på den.

«Jeg har en samling på rundt femti vinflasker, som jeg liksom ikke ser ut til å bli kvitt. Som en del av forfattermyten, belønnes gjerne et foredrag eller forfatterbesøk med en flaske ekstra god rødvin, noen ganger med påklistrede, hjemmelagede etiketter som en gimmick. En periode kom det flere flasker inn i samlingen, enn jeg rakk å åpne.»

 

Liker du å lage mat?
Jeg liker meg på kjøkkenet, og står gjerne for serveringen til de store anledningene, som julaften og nyttårsaften. Det går tradisjonelt i ribbe og kalkun. Så er jo grillen mannens ansvar, i tillegg har jeg en pizzaovn i utekjøkkenet som er flittig i bruk.

Har du noen gode mat- og drikke kombinasjoner å anbefale?
Skal jeg kjøpe vin selv, blir det gjerne noe spansk fra bestillingsutvalget hos vinmonopolet. Jeg har har tidvis bodd i Spania hvor de har en lang vinhistorie, dessuten synes jeg spanske viner ofte har god kvalitet til en rimeligere pris. Siste innkjøp var en Bohórquez Reserva som gikk med til et godt grillmåltid. Det kan anbefales.

Hva slags mat er det du liker å spise? 

Topp tre for meg er en god biff, skalldyr og pizza. Pizza kunne jeg nok spist hver dag, helst med pepperoni og ananas.

Med tanke på kostholdsdebatten som har rast for fullt de siste månedene – er kosthold noe du tenker på?

Ikke på grunn av debatten, men etter at jeg passerte 50 ble jeg mer bevisst på et variert kosthold – både for egen del, men også for miljøet.

«Smaken av sommer for meg er et bugnende skalldyrfat!»
Hvordan ser høsten ut, noen spennende planer? 
Jeg har kommet med ny Wisting-bok hver høst de siden 2015, slik blir det ikke i år – men jeg skriver på en bok som skal ut neste høst.
I slutten av august startet Åsted Norge opp med ny sesong. Der har vi mye spennende å by på. Gjennom høsten skal også sesong 5 av Wisting spilles inn.

Legg igjen en kommentar