Besøk hos kongen av vermouth, Bava
(Iom at dette var planlagt til et tidligere prosjektet jeg jobbet for betyr det at det ikke ble satt poeng, det vil det bli i fremtiden i VinArena)
Cocchi har produsert vinbasert aperitif og musserende vin siden 1891 i Asti, og selv om det nå er blitt ganske kommersielt i stil produserer de fortsatt detaljfokuserte kvalitetsprodukter. Selve vinhuset ser ut som en blanding av et museum og et hypermoderne besøkssenter, med alt fra utstilling av krydderne de bruker i produktene sine til dører lagd av fat og sofaer produsert i kork.


Det er Roberto Bava selv som møter undertegnede på vingården i Piemonte en kald januardag, men her blir man fort tatt inn i varmen, både fysisk og mentalt. For Roberto er en meget åpen og inkluderende mann, villig til å fortelle og lære bort alt han kan om vermouthen de produserer.
Sammen med broren driver han Cocchi og vinhuset Bava, som produserer tradisjonell vin fra Piemonte. Det er nå 3 generasjoner Bava som har fulgt Cocchi videre, siden Piero Bava tok over på 70-tallet. Han forteller med glimt i øyet at rollen hans i firmaet nå er «Fun Manager», han har nemlig reist verden rundt non-stop de siste årene for å promotere den italienske aperitivokulturen gjennom eventer, middager, smakinger, seminarer og konserter.
«Å starte Cocchi vermut på nytt til 120-årsjubileet var som å gå mot vindmøller – som Don Quijote de la Mancha.» Sier Robert.
Han har også vært sjef for Vermouth- og vinforeningen for entreprenører i Asti samt sjef for den nasjonale foreningen for sjokolade!
Han har i tillegg jobbet med prosjekter for å bringe den lokale drikken Barolo Chinato tilbake (grunnleggeren av Cocchi, Giulio, var den første produsenten av denne drikken og mannen vi kan takke for mange av de spennende vermouthoppskriftene), samt etablere appellasjonen «di Torino» på vermouth.
Dette er med andre ord en mann med mange baller i lufta. Roberto forteller at de har to forskjellige linjer av vermouth, den «vanlige» Cocchi og Chazalette som er en arkeologisk/historisk type de tok over, med spennende gamle oppskrifter tilhørende en gammel fransk familie de kjøpte opp firmaet til rundt midten av 2000-tallet.
Han forklarer viktigheten av å være bevisst på at håndverksvermouth er noe helt annet enn kommersiell vermouth, her er det kvalitet i alle ledd, inkludert basevinen, noe mange andre produsenter slurver med i følge han.
De bruker produkter med geografisk bestemmelse, som IGP mint og sitroner, samt spesielle blomster.

Den tidligere nevnte Vermouth di Torino er verdens eneste appellasjon for Vermouth, og han legger trykk på at alle deres vermouther er appellasjonsbasert, det vil si at de er forskjellige fra sted til sted.
Engasjert serverer han ulike vermouther, gjerne blandet med gin eller blandevann, han sprayer enkelte med forskjellige sitrusskall og det er utrolig hvor forskjellige produktene blir med ulike tilsetninger.
Når vi forlater smakerommet noen timer senere tenker jeg at vermouth er moro, god vermouth er moro!
Vi smakte:
Cocchi Alta Langa Blanc de Noirs Pas Dosè 2016: Kompleks og innbydende nese, ferske epler, sitrus, hint av gjær, og florale toner. Meget smakfull og god, syrefrisk, tørr og lang ettersmak. En fantastisk frisk vin, 72 måneder på lees.
Cocchi Alta Langa Bianc `d Bianc 2017: Innbydende og frisk nese, eple, sitrus, kalk og bakst. Den er smakfull, rik, meget godt skum, lang og deilig ettersmak. En meget god og smakfull vin!
Cocchi Vermouth Extra Dry: Innbydende og aromatisk nese, eple, sitrus, florale toner og urter. Den er fruktig med en fin syre, varmende god ettersmak som duver lenge i munnen.
Cocchi Americano: Bitter og lett floral nese, urter, mineralske hint, kanel, sitrus og druer. Den er fruktig og fyldig, fin bitterhet, lang og krydret ettersmak. En flott og balansert Americano.
Cocchi Americano Rosso: Innbydende nese, mørke bær, fruktig med et fint krydderpreg. Følger nesen, lett bitter, balansert sødmemessig, rund ettersmak. En litt søtere vermouth.
Cocchi Storico: Fruktig, lett krydret, kakao og brente mandler på nesen. Ekstremt kompleks, sødmefull, lang og deilig ettersmak med karamell og kakao. (Server gjerne med et sitronskall for å balansere sødmen)
Cocchi Dopo Teatro Vermouth Amaro: Kompleks og interessant, krydder, urter. Sødmefull, lett bitter, fruktig, godt balansert og lang ettersmak. En godt balansert og god bitter vermouth.
Cocchi Chinato: Spennende nese, lett kompleks, krydder, floral, urter. Den er kininpreget, lett bitter, godt balansert, lang og fin utgang. En sødmefull og lett bitter Chinate.
Cocchi Barolo Chinato Tipo Esportazione: Kompleks, lett bitter nese, floral, urter og krydder. Den er fruktig og sødmefull, bitter, meget godt balansert, lang og fin ettersmak. En spennende og bitter Chinate,
Chazalette Extra Dry: Kompleks nese, med melne epler, pære, sitrus, gjær. Den er fruktig og rundt, mer krydret, lang ettersmak. Mer bitter.
Chazalette Bianco: Krydret og innbydende nese, fruktig, floral og druer. Fruktig, godt preg av vanilje, lang og deilig ettersmak. En sødmefull og deilig Vermouth, flott både alene og med soda/bobler.
Chazalette Rosso: Kompleks og innbydende nese, røde og mørke bær, fint fruktpreg, rabarbra, bitter, floral. Den er kompleks på smak, appelsinskall, flott balansert med en fin bitterhet. Server med is og appelsinskall.

VinArena har også smakt seg igjennom noen av vermouthene tilgjengelig på Vinmonopolet i forbindelse med denne saken.
Hvit vermouth:
Helvus Vermouth Bianco: Aromatisk nese med et krydret hvitvinspreg, florale toner og urter. På smak er den fyldig, følger nesen med et krydret preg, rund og smakfull, sitter godt og lenge. Godt balansert mellom det søte og bitre, godt integrerte 18%. Denne er ypperlig alene med en isbit, men også i klassiske drinker med vermouth.
Contratto Vermouth Bianco: Innbydende og lett krydret aroma med gule frukter, urter, florale toner, busker og sitrus. Den er lett sødmefull og krydret også på smak, rund, lett bitter utgang. Godt balansert hvit vermouth med fine bittertoner. Deilig på is.

kompleks vermouth!
