Jan Tore Kjær (født 21. november 1968) er en norsk idrettsleder og tidligere ishockeyspiller, mest kjent for sine 18 år som direktør i Vålerenga Ishockey. Men han har også latt det dryppe noen hint om at han er interessert i vin… VinArena tok saken!
Hvordan er ditt forhold til alkohol?
Mitt forhold til alkohol er hovedsakelig nytelse og hygge…. Først og fremst rødvin som er livets drikke, men hvit- og rosevin er godt på sommeren det også.

Jeg leste at du ble interessert i vin som 19-åring, fortell om hvordan det gikk til!
Jeg bodde i sammen med min to år eldre bror som også spilte ishockey i Eliteserien på det tidspunktet, han i Furuset og jeg i Vålerenga. Med hockeykamper på elitenivå hver torsdag og søndag utviklet vi en interesse for god mat og rødvin da livet så si kun besto av Ishockey og jobb.
Har du et godt råd til andre som vil utvikle vininteressen sin?
Vin er mye mer enn bare det å drikke den, det handler om typ vindrue, område, årgang, osv. Hver eneste flaske har en historie i seg selv og stedet den er produsert. Når man får fortalt historien bak vinen man drikker så skaper det i seg selv en mye større interesse og ønske om å utforske mer.
Jeg har sett at du reiser til forskjellige vindistrikt, har du noen favoritter – og hvorfor?
Det finnes fantastisk mange gode vindistrikt, men akkurat nå er det Bordeaux og Sangiovese druen med Brunello (Sangiovese Grosso) som den store. Det er nok fordi jeg liker litt mer smaksrike, runde og kraftige rødviner.
Jeg hørte rykter om at du var på utkikk etter en eiendom i «vinland», har du funnet det?
Jeg har reist rundt i Italia og kikket på eiendommer, men har ikke funnet noe ennå…. Halve nytelsen er jo å reise rundt på visning og «drømme»!
Jeg hater dette spørsmålet selv… Men har du en favorittvin?
Umulig å si, men jeg kan godt nyte noen gode Margaux viner…

Du har en vinkjeller, hvor mange viner har du der, og hva er fokusområdet?
Jeg hadde ca. 750 flasker før Korona, men det er blitt en del mindre nå. Fokusområdet mitt er rødvin, 90%.
Har du noen gode råd til andre som vil starte vinkjeller?
Utover det å kjøpe og samle viner, så må det være: gjør det enkelt. Ta kontakt med et selskap som kan levere en varmepumpe som kan gi deg den rette temperaturen og kjøp ferdige moduler. Du kan enkelt tegne de inn i leverandøren sitt designprogram for å se hva du trenger og har plass til. Jeg fikk også en glassmester til å bygge en dør og vegg som holder på kjølingen.
Mat, du er glad i mat. Hva liker du å lage?
Det er så mangt, alt fra Boeuf Bourguinon til Blåskjell, østers, Entrecote, Lam, laks…. Elsker all type mat og god vin!
Har du en god mat og drikke kombinasjon du anbefaler folk å prøve?
Ikke hør på de som sier at man skal drikke hvitvin til sjømat, osv., drikk det du har lyst på til den maten du vil.
Ch. Paveil de Luze Margaux Cru Bourgeois 2016
Hva er den neste vinen du skal drikke?
Det tror jeg blir en Ch. Paveil de Luze Margaux Cru Bourgeois 2016, koster kun 350,-