Varm Irish Coffee, eller en kald og frisk Espresso Martini? Vi ser på kaffelikør og kaffecocktails! (Iom at dette var planlagt til et tidligere prosjektet jeg jobbet for betyr det at det ikke ble satt poeng, det vil det bli i fremtiden i VinArena)

Kaffelikør
Er kaffelikør kaffelikør? Tja, det finnes mange varianter, mange spennende varianter. Noen er rene kaffelikører med vodka, kaffeessens og sukker, andre produsert på rom, Cognac og akevitt… Felles for de alle er at de er spennende å bruke i cocktails, om en ikke bare vil ha de på is.
Kahlua (Nøytral brennevin, kaffeekstrakt, 16%, 350 gram sukker per liter): Sødmefull og innbydende nese, kaffe, sjokolade, karamell og vanilje. Den er sødmefull og rund også på smak, klassisk og fin likør som duver lenge i munnen med kaffepreg.
Tår (Brasiliansk espressokaffe, potetbrennevin, vann, sjokolade, 18%, 260 gram sukker per liter): Tydelig kaffearoma, hint av sjokolade og mokka. Den er medium fyldig, følger nesen, balansert men sødmefull, sitter godt.
Sprint Distillery Chocolate Orange (Sukker, alkohol, mørk sjokolade, ekstrakt av appelsinskall, 17%, 300 gram sukker per liter): fin nese med sjokolade, mokka, appelsin, lett krydder. Den er smaksrik og følger nesen, god fylde og sødmefull karakter.

Tia Maria (Rom, sukker, kaffebønner, vanilje, koffein, 20%, 300 gram sukker per liter): Innbydende nese med kaffe, hint av rom, vanilje, brunt sukker. Den er fyldig og sødmefull, rund og behagelig på smak, søt utgang som balanseres av et fint rom-preg. Fin og sødmefull likør, god allrounder.
Mr Black Cold Brew Coffee Liqueur (Vodka (hvete), sukker, kaffebønner (Arabica), koffein, 23%, 215 gram sukker per liter): Den har en lett bitter nese av kaffe, kakao, sjokolade og vanilje. På smak følger den nesen og har et fint og balansert kaffepreg med en sødmefull og sjarmerende stil.
S. Maria al Monte Elixir di Caffé Espresso (Kaffeinfusjon 46%, nøytral alkohol, sukker, glukosesirup, karamell, naturlige smakstilsetninger, 30% alkohol, 300 gram sukker per liter): Sødmefull nese med kaffe, sjokolade og mokka. Den er sødmefull også på smak, fyldig og rund, ganske tyktflytende. En søt og klassisk likør med preg av espresso.
Giffard Café (Sukker, vann, alkohol, kaffebønner, 20% alkohol, 342 gram sukker per liter): Tydelig preg av søt kaffe på nesen, nøtter, sjokolade og mokka. Den er sødmefull og fyldig, kaffepreget, rund og søt utgang.
Granddad Jack’s Barbershop Coffee Liqueur (Kaffe, sukker, kokos, vanilje, eukalyptus, kanel, 25% alkohol, 240 gram sukker per liter) Kompleks nese med kaffe, jordlige hint, vanilje, hint av kokosnøtt. Den er fyldig og rik på smak, fint preg av kaffe og vanilje, godt balansert og god ettersmak. En annerledes-likør, meget kompleks og interessant. Håndverk.
Koskenkorva Espresso (Korn (vodka), arabica kaffe, 25% alkohol og 204 gram sukker per liter): Sjokolade, kaffe og vanilje på nesen, hint av nøtter. Den er fyldig og rik på smak, godt preg av ekte kaffe, kremet og lang ettersmak med vanilje. En fin likør, ikke for søt og godt balansert med rene smaker.
Grind Espresso Shot (30% alkohol): Innbydende nese med kaffe, vanilje, hint av fat, nøtter og rom. Den er smakfull med et godt preg av kaffe, rund og sødmefull, lang utgang med et fint preg av rom og brunt sukker. En fint balansert romlikør med kaffe.

Bivrost Espresso Liqueur (Kaffebønner, sukker, alkohol, 35% alkohol, 149 gram sukker per liter): Innbydende nese med ekte kaffebønner, ren og fin stil, vanilje, sjokoalde og fat. Den er sødmefull og rik, fin fylde, god smak som ikke blir for søt, lang og lett bitter ettersmak. En meget flott likør, balansert innhold av sukker og komplekse kaffetoner! Premium!
Granskauen Kafkavitt (norsk potetbrennevin, karve, granskudd, bjørk, pors, lakrisrot, kaffe, karamellisert sukker, 24.2% alkohol, 15 gram sukker per liter): Artig nese med akevitt, karve, fat og kaffe. Den er smakfull med et godt preg av kaffe, urter, krydder og karamell. En annerledes-kaffelikør, ikke for søt og godt balansert!
Bottega Cappuccino (Kaffe, pasturisert melk, 15% alkohol og 270 gram sukker per liter): kaffe, karamell og litt «gammel melk» på nesen. Den er sødmefull og fyldig, rund med en del fløte og kaffe. En grei kaffelikør som passer best for de som liker det søtt og på is.
Galliano Espresso (Brennevin, sukker, kaffebønner, cognac, 30% alkohol, 220 gram sukker per liter): Fin aroma med kaffe, sjokolade, fat, vanilje, lakris og toast. Den er fyldig og sødmefull på smak, godt preg av kaffe, et lett krydderpreg, følger nesen med en lang utgang. En smakfull og god likør, konsentrert og ganske kompleks.
Jägermeister Cold Brew Coffee (Brennevin, sukker, krydder, urter, kaffe, kakao, 33% alkohol, 139 gram sukker per liter): Urter, kaffe, lakris, sjokolade, tørket frukt, hint av sitrus. Den er urtepreget på smak, fint preg av kaffe, fin sødmebalanse, lang utgang med urter, lakris og krydder. En vellykket kombo mellom jägers urter og kaffe.
Oppskrifter:
White Russian
White Russian ble lagd for første gang i 1949. Denne drinken har vært veldig populær i perioder, spesielt på 70-tallet og på slutten av 90-tallet. Det er på tide å gjøre den trendy igjen!

- 5 cl (5 deler) vodka
2 cl (2 deler) kaffelikør
3 cl (3 deler) fløte - Fyll et glass med is og hell over vodka og likør, tøm så (gjerne litt ristet, så den er tykkere) krem på toppen.
Black Russian
Dette er en avart av White Russian, uten krem/melk. Med andre ord blander du vodka og kaffelikør.

Espresso Martini
Drinken skal angivelig blitt skapt i London på 80-tallet av en dame som bestilte noe som ville «Vekke meg, og så gjøre meg drita» på en bar.
- 5 cl vodka
3 cl Kahlúa
1 cl sukkerlake
1 sterk espresso - Rist alt med is og sil over i passende glass, gjerne martini.
En kommentar om “Kaffelikør”