
I denne ukens intervju har vi tatt en liten prat med Ernæringsbiolog og Høyskolelektor Marit Kolby, som har vært aktuell i det siste med blant annet boken Hva og når skal vi spise? og at hun trakk seg (sammen med flere andre forskere) seg fra den endelige rapporten om kostholdsrådene i Norden.
Kolby bidro som fagfelle i bakgrunnsrapporten om ultraprosessert mat, men har kritisert at det kommuniseres i rapporten er ikke er forenlig med kunnskapsgrunnlaget og ba derfor om at hennes navn fjernes fra den endelige rapporten.
Hun er glad i et glass vin, og VinArena har derfor stilt noen spørsmål om hennes sommer!
Hvordan har sommeren vært så langt?
Jo, takk, sommeren har vært fin. Jeg er glad jeg gikk for norgesferie, og selv om jeg godt kunne tenkt meg litt varmt, og stabilt vær, er jeg også glad for at vi ikke fikk en ny tørkesommer med tanke på bøndene og norsk matproduksjon. Så får vi heller holde ut med skiftende og uforutsigbart vær. Fikk spilt mye Monopol med barna på hytta, da.
Hva har du nytt mest av når det kommer til mat og drikke?
Jeg nyter variasjon, og vil helst ha mye forskjellig både på tallerkenen og i glasset. Det har jeg fått, med både grillmat, reker og skalldyr og en god del måltider ute på restaurant. Jeg har kost meg med rosa bobler på terrassen og Irish Coffey foran peisen da det regnet og blåste som mest. Men høydepunktet var selvfanget, varmrøkt makrell til brunch. Det er lite som slår det!
Du har jo uttalt deg mye angående de nye nordiske kostrådene som har kommet, hva mener du om delen med null alkohol?
Jeg mener det er riktig å gi råd om at inntaket bør være så lavt som mulig av det som vi vet er skadelig for oss, slik som sukker, ultraprosessert mat og også alkohol. Så får man selv velge sine laster, og måle dem mot andre typer atferd vi vet påvirker helsa vår på godt og vondt, slik som fysisk aktivitet, stress, søvn og sosiale relasjoner. Og måltider er en del av det sosiale. Det er den totale påvirkningen som er viktig.
Er du glad i å nyte et glass øl/vin/drink selv?
Absolutt. Jeg er mest glad i vin, og har blitt mye flinkere til å utforske det store bestillingsutvalget på polet, med det mål for øyet å oppdage nyanser i smak. Jeg drikker bedre vin nå enn jeg gjorde da jeg var yngre, og koser meg mer med den.
Har du en god mat- og drikke kombinasjon å anbefale leserne?
He,he.. jeg er kjent blant mine venninner for å spise potetgull med salt og eddik til hvitvin, men skal jeg være litt mer seriøs, er det en god, tysk riesling til krabbe som står høyest, tror jeg.
Hva er planene videre i sommer?
Nå er ferien over, og jeg skal utnytte et par uker med konsentrert jobbing før det braker løs med studiestart og studentene er på plass igjen. Håper det blir noen fine sommerkvelder på svaberg og terrasse før høsten kommer.