Whisky med moderat til markant røykpreg

I et tidligere prosjekt jeg jobbet for så hadde vi en såkalt whiskyskole, der vi gikk fra null røyk til mye. Dette er moderat til markant røykpreg! (Iom at dette var i det tidligere prosjektet betyr det at det ikke ble satt poeng, det vil det bli i fremtiden i VinArena)

Redaktøren tok også en liten prat med Stewart Buchanan, Global Brand Ambassador for Brown Forman sine skotske single malt distillerier; Benriach Glendronach og Glenglassaugh.

Hvordan er det norske markedet for whiskyen deres?

Jeg har alltid elsket å komme til Norge med våre single malts, faktisk var det et av de første stedene jeg reiste til da jeg begynte å jobbe med Benriach for snart 20 år siden. Vi har alltid hatt en stor fanskare, spesielt med de mange whiskyklubbene i landet og de fantastiske whiskybarene dere har.

Ser du noen endringer i trendene?

Det har skjedd mye i single malt-kategorien i løpet av de siste 20 årene. Det er blitt et større utvalg av fat som brukes til modning, og destilleriene produserer mange flere typer whisky, slik at forbrukerne aldri har hatt så mange uttrykk å velge mellom. Jeg tror dette også bidrar til et bredere spekter av forbrukere, og jeg elsker når jeg ser en blanding av folk komme til smaksprøvene mine. Det er også hyggelig å se at folk hjemme og bartendere åpner opp for å bruke single malts i cocktails. Min favoritt er Penicillin Cocktail laget med Benriach Smoky 10.

Hva er forskjellen mellom det skotske og det norske markedet etter din mening?

Det er vanskelig å svare på, men jeg tror de er ganske like når det gjelder forståelsen for single malts. Noen markeder kan være fokusert på én bestemt stil, mens det i Skottland og Norge ikke er én stil som dominerer. Det er også flott å se at så mange nordmenn kommer for å besøke destilleriene våre, det er nok flere besøkende fra Norge enn fra noe annet land. Jeg tror vi er ganske like i personlighet og liker å ha det hyggelig, jeg har mange norske whiskyvenner, og det er alltid hyggelig når vi treffes.

Hva er forskjellen på det svenske, danske og norske merket etter din mening?

Mmmm… det er vanskelig å svare på, alle har en stor single malt-entusiast og et svært høyt kunnskapsnivå i hele kategorien, men det er mulig at de norske gjestene på smakingen min er mer åpne for å stille spørsmål, noe jeg elsker. For meg blir smakinger alltid bedre når det er mer som en samtale, det gjør det definitivt mye morsommere og mer engasjerende.

Hvilken stil ser ut til å være mest populær i Skandinavia?

Jeg tror at hvis jeg skulle svare på det for 15 år siden, ville jeg definitivt ha sagt at de torvholdige stilene var mer populære, men i dag ser jeg ikke det i like stor grad. Hos Benriach har vi et svært variert utvalg, fra torvlagret, klassisk, trippeldestillasjon og til og med 100 % gulvmalt bygg, og alle disse stilene er like populære.

Redaktøren har smakt disse whiskyene tilhørende Buchanan: 

Glendronach Peated: Fruktig nese med tropiske hint, røkt malt, torv, urter, honning, florale hint, fat og krydder. Den er konsentrert på smak, rund, krydret, deilig preg av torv og røyk, lang og krydret utgang med pepper. En smakfull og konsentrert whisky, mye smak for pengene.

BenRiach 10 YO The Smoky Ten: Krydret og fruktig nese med malt, torv, karamell, hvit steinfrukt, honningmelon, fat. Den er fruktig og rund på smak, behagelig preg som følger nesen, en lett sødme, lang utgang med brent fat og et godt røykpreg. En fruktig og god whisky med balansert røyk.

BenRiach The Smokey Twelve 12 YO: Innbydende nese, mild med preg av malt, karamell, fat, frukt, røkt torv, krydder og nøtter. Den er fyldig og rik på smak, rund, god fylde, deilig preg av fatsødme, rund, meget godt balansert utgang med fat og moden sitrus. En meget flott whisky, kompleks med mange lag.

Her er en rekke andre whiskyer VinArena anbefaler med moderat til markant røykpreg:

Loch Lomond Inchmoan 12 YO Single Malt: Kompleks og intens nese med et fint preg av fat, korn, hint av røyk, krydder og karamell. På smak er den konsentrert, smakfull, fyldig og fin, lang utgang som følger nesen. I denne begynner man å merke et behagelig preg av røyk.

Ardbeg An Oa: Den har en kompleks nese med tørket frukt, malt, moden sitrus, fat, røyk, nøtter og torv, hint av sjø. Den er kompleks også på smak, rund og balansert, sitter godt og krydret i en lang utgang. En utrulig godt balansert og fin whisky, rik på smak, passe røykpreg, mye whisky for pengene.

Laphroaig Single Malt 10 Years Old: Flott nese med et deilig og markant preg av saltaktig røyk, urter, høy, karamell og tørket frukt. Den er godt balansert på smak, fin fylde, lett preg av urter og røyk, rik og deilig røykpreg på utgangen. Godt balansert og god whisky!

Kilchoman Machir Bay: Fint preg av røyk på nesen, sitrus, malt, korn og fat. Fruktig og rund på smak, lang og konsentrert ettersmak med et godt røykpreg. En flott og smakfull whisky til en god pris.

Talisker Single Malt 10 Years Old: Innbydende nese med korn, malt, lett frukt, sitrus, sjø og et snev av røyk. Fruktig og fyldig på smak, konsentrert, godt balansert og ganske lang utgang med sjøaktig og godt integrert røyk. En meget fin whisky, flott balanse, relativt mild røyk. Meget godt kjøp!

Smokehead Single Malt: Røyk og salt på nesen, mineraler, sitrus, kompleks.  Veldig konsentrert og god smak, den er godt balansert, lang og fatpreget ettersmak. Meget godt kjøp, mye smak for pengene!

Smokehead Rum Rebel Islay Single Malt Scotch Whisky: Innbydende med et røykaktig mineralpreg på nesen, tørket frukt, sitrus, korn og malt. Den har en spennende smaksprofil som følger nesen, romfat, krydder, lang og god ettersmak. En artig og smakfull whisky lagret på romfat!

Smokehead Sherry Bomb Islay Single Malt Scotch Whisky: Kompleks og lett bærpreget nese, hint av røyk, fruktig, fint fatpreg. Den er Smakfull og rik på smak, rund, godt balansert, deilig preg av fruktig torv med integrert røyk, lang utgang. En meget flott whisky, kompleks og konsentrert.

Black Bull Himinjod: Frisk nese med malt, korn, høy, sitrus, karamell, noe røyk, hvit steinfrukt. Den er rund og fruktig også på smak, godt balansert med et fint preg som følger nesen, fat og hint av røyk i ettersmaken. En flott balansert og behagelig whisky med integrert alkohol.

Cooper’s Choice Caol Ila Creosote & Candied Fruits Madeira Finish: Innbydende nese, røkt malt, krydder, urter, lyng, moden hvit steinfrukt, komplekse sitrustoner. Den er fruktig og rund på smak, markant røykstruktur ut i en lang ettersmak med fine toner av fat, karamell og tørket frukt. En meget kompleks og velbalansert whisky, den koster – men smaker desto mer!
 
Murray McDavid Caol Ila Benchmark 2014 6 YO: Lett utviklet og innbydende aroma, korn, malt, røyk, torv, sitrus og fat. Den er fruktig og rund på smak, sødmefullt fatpreg, godt balansert, lang og kompleks ettersmak med et fint og sødmefullt PX-fatpreg. En spesiell og god whisky med mange lag.

Johnnie Walker Black Label: Mild og fin nese med tørket frukt, krydder, nøtter, vanilje, hint av fat og røyk. Den er fruktig og rund, fin fylde, lang og behagelig utgang. En god og lettdrikkelig Johnnie W, mild på røyk.

Big Smoke 50: Kompleks og mild nese med hint av korn, malt, fat, tørket frukt, urter, vanilje. Den er behagelig og rund også på smak, meget integrert alkohol og røykpreg, den har flere lag i en lang og god ettersmak. En kompleks og meget velbalansert whisky, et overraskende og godt kjøp!

Scapa Glansa Single Malt: Sitrus, fruktig nese, karamell, fat, hint av torv og røyk, florale toner, lyng. Den er fruktig og rund på smak, fint bitt, godt preg av fat og noe røyk i ettersmaken. En deilig og fruktig whisky, ganske mange lag og mye smak.

Highland Park Single Malt 12 Years Old: Fin nese med korn og malt, sitrus, tørket frukt, hint av røyk og fat. Den er lett kompleks på smak, fin fatfruktighet, varm og lett krydret ettersmak. En ganske snill men god whisky med balanserte smaker.

Agitator Single Malt Whisky Rök: Innbydende og kompleks nese med godt røykpreg, delikate fattoner, tørket frukt, malt, korn, sitrus, lett krydder og karamell. Den er smakfull og god, lett sødmefull, meget godt balansert, følger nesen, lang og fin utgang. Denne satt godt, balansert og deilig whisky med et røyk og torvpreg som ikke blir for mye.
 
Agitator Single Malt: Innbydende nese med lett røykpreg, eple, malt, korn, sitrus, lett krydder og komplekse fattoner. Den er fruktig og rund på smak, fin konsentrasjon, en lang og smakfull utgang. En meget godt balansert og kompleks whisky.

Westland Peated: Deilig nese med fat, malt, moden sitrus, et fint røykpreg, krydder, pepper, nøtter. Den er smakfull, fin fylde, godt balansert, lang og strukturert utgang med et flott preg av torv og skarpe krydder. En lett aggressiv men god og rett frem whisky fra USA.

Ailsa Bay 1.2 Sweet Smoke: Fint røykpreg på nesen, torv, krydder, fat, sitrus, hvit steinfrukt, nøtter, skog, hint av karamell. Den er rund og deilig på smak, godt balansert med et flott preg av røyk og torv, lang og lett krydret utgang med pepper. En kompleks og konsentrert whisky, meget godt balansert, rik. Verd prisen, anbefalt.

Longrow Peated: Litt avdempet nese, malt, sitrus, hvit steinfrukt, kokt kål, elegant fatpreg, hint av torv og røyk. Den er rund og elegant på smak, fint kick med krydder, den er konsentrert, lang utgang med et fint preg av Sherry- og Bourbonfat samt saltaktige mineraler. Smakfull og rund whisky med kick, mangler dog litt flere lag for høyere score.

Tomintoul Cigar Malt Oloroso Sherry Cask: Innbydende aroma med hint av røyk og torv, fat, tørket frukt, dadler, brunt sukker, krydder, fint preg av Oloroso, Den er konsentrert på smak, rik med en fin fylde, et godt sting med pepper, lett fedme fra fat, lang utgang med preg av tørket frukt og fat. En godt balansert og god whisky, konsentrert og krydret.

En måte å bli glad i røykfylte whisky er å bruke de i cocktails, her er noen forslag:
(Kilde og bilder: worldwhiskyday.com)

Uppercut

45 ml calvados
10 ml Punt e Mes
5 ml Luxardo Maraschino kirsebærlikør
45 ml vann
1 dæsj oransjebitter
Ardbeg 10, for spraying

Kombiner alle ingredienser i et stort snifferglass
Spray med Ardbeg 10.

Canal Street

25 ml Jägermeister
25 ml The Bræmble Gin Liqueur
10 ml Lagavulin 16
10 ml vaniljesirup
20 ml sitronjuice
1 eggehvite

Ha alt i en shaker, tørrist før du rister med is. Sil over i passende glass.

Smoking word

35 ml Laphroaig 10
20 ml Yellow Chartreuse
20 ml Luxardo Maraschino kirsebærlikør
20 ml sitronjuice

Rist alle ingrediensene med is, sil over i glass og pynt med kirsebær.

Legg igjen en kommentar