I et tidligere prosjekt jeg jobbet for så hadde vi en såkalt whiskyskole, der vi gikk fra null røyk til mye. Dette er moderat til markant røykpreg! (Iom at dette var i det tidligere prosjektet betyr det at det ikke ble satt poeng, det vil det bli i fremtiden i VinArena)
Redaktøren tok også en liten prat med Stewart Buchanan, Global Brand Ambassador for Brown Forman sine skotske single malt distillerier; Benriach Glendronach og Glenglassaugh.

Hvordan er det norske markedet for whiskyen deres?
Jeg har alltid elsket å komme til Norge med våre single malts, faktisk var det et av de første stedene jeg reiste til da jeg begynte å jobbe med Benriach for snart 20 år siden. Vi har alltid hatt en stor fanskare, spesielt med de mange whiskyklubbene i landet og de fantastiske whiskybarene dere har.
Ser du noen endringer i trendene?
Det har skjedd mye i single malt-kategorien i løpet av de siste 20 årene. Det er blitt et større utvalg av fat som brukes til modning, og destilleriene produserer mange flere typer whisky, slik at forbrukerne aldri har hatt så mange uttrykk å velge mellom. Jeg tror dette også bidrar til et bredere spekter av forbrukere, og jeg elsker når jeg ser en blanding av folk komme til smaksprøvene mine. Det er også hyggelig å se at folk hjemme og bartendere åpner opp for å bruke single malts i cocktails. Min favoritt er Penicillin Cocktail laget med Benriach Smoky 10.
Hva er forskjellen mellom det skotske og det norske markedet etter din mening?
Det er vanskelig å svare på, men jeg tror de er ganske like når det gjelder forståelsen for single malts. Noen markeder kan være fokusert på én bestemt stil, mens det i Skottland og Norge ikke er én stil som dominerer. Det er også flott å se at så mange nordmenn kommer for å besøke destilleriene våre, det er nok flere besøkende fra Norge enn fra noe annet land. Jeg tror vi er ganske like i personlighet og liker å ha det hyggelig, jeg har mange norske whiskyvenner, og det er alltid hyggelig når vi treffes.
Hva er forskjellen på det svenske, danske og norske merket etter din mening?
Mmmm… det er vanskelig å svare på, alle har en stor single malt-entusiast og et svært høyt kunnskapsnivå i hele kategorien, men det er mulig at de norske gjestene på smakingen min er mer åpne for å stille spørsmål, noe jeg elsker. For meg blir smakinger alltid bedre når det er mer som en samtale, det gjør det definitivt mye morsommere og mer engasjerende.
Hvilken stil ser ut til å være mest populær i Skandinavia?
Jeg tror at hvis jeg skulle svare på det for 15 år siden, ville jeg definitivt ha sagt at de torvholdige stilene var mer populære, men i dag ser jeg ikke det i like stor grad. Hos Benriach har vi et svært variert utvalg, fra torvlagret, klassisk, trippeldestillasjon og til og med 100 % gulvmalt bygg, og alle disse stilene er like populære.
Redaktøren har smakt disse whiskyene tilhørende Buchanan:
BenRiach The Smokey Twelve 12 YO: Innbydende nese, mild med preg av malt, karamell, fat, frukt, røkt torv, krydder og nøtter. Den er fyldig og rik på smak, rund, god fylde, deilig preg av fatsødme, rund, meget godt balansert utgang med fat og moden sitrus. En meget flott whisky, kompleks med mange lag.

Her er en rekke andre whiskyer VinArena anbefaler med moderat til markant røykpreg:
Loch Lomond Inchmoan 12 YO Single Malt: Kompleks og intens nese med et fint preg av fat, korn, hint av røyk, krydder og karamell. På smak er den konsentrert, smakfull, fyldig og fin, lang utgang som følger nesen. I denne begynner man å merke et behagelig preg av røyk.
Ardbeg An Oa: Den har en kompleks nese med tørket frukt, malt, moden sitrus, fat, røyk, nøtter og torv, hint av sjø. Den er kompleks også på smak, rund og balansert, sitter godt og krydret i en lang utgang. En utrulig godt balansert og fin whisky, rik på smak, passe røykpreg, mye whisky for pengene.
Laphroaig Single Malt 10 Years Old: Flott nese med et deilig og markant preg av saltaktig røyk, urter, høy, karamell og tørket frukt. Den er godt balansert på smak, fin fylde, lett preg av urter og røyk, rik og deilig røykpreg på utgangen. Godt balansert og god whisky!
Kilchoman Machir Bay: Fint preg av røyk på nesen, sitrus, malt, korn og fat. Fruktig og rund på smak, lang og konsentrert ettersmak med et godt røykpreg. En flott og smakfull whisky til en god pris.
Talisker Single Malt 10 Years Old: Innbydende nese med korn, malt, lett frukt, sitrus, sjø og et snev av røyk. Fruktig og fyldig på smak, konsentrert, godt balansert og ganske lang utgang med sjøaktig og godt integrert røyk. En meget fin whisky, flott balanse, relativt mild røyk. Meget godt kjøp!
En måte å bli glad i røykfylte whisky er å bruke de i cocktails, her er noen forslag:
(Kilde og bilder: worldwhiskyday.com)

Uppercut
45 ml calvados
10 ml Punt e Mes
5 ml Luxardo Maraschino kirsebærlikør
45 ml vann
1 dæsj oransjebitter
Ardbeg 10, for spraying
Kombiner alle ingredienser i et stort snifferglass
Spray med Ardbeg 10.
Canal Street
25 ml Jägermeister
25 ml The Bræmble Gin Liqueur
10 ml Lagavulin 16
10 ml vaniljesirup
20 ml sitronjuice
1 eggehvite
Ha alt i en shaker, tørrist før du rister med is. Sil over i passende glass.


Smoking word
35 ml Laphroaig 10
20 ml Yellow Chartreuse
20 ml Luxardo Maraschino kirsebærlikør
20 ml sitronjuice
Rist alle ingrediensene med is, sil over i glass og pynt med kirsebær.