Fakta på fredag: Grilling

Hver fredag lager vi helgestemning med fakta! Morsomme fakta, lærerike fakta, interessante fakta du kan underholde med på lunsjen på jobb. I dag: Grilling! Dere er vel ikke ferdig med å grille enda eller? (Hvert fall om du er sørlending, sørlendinger griller oftest i Norge, 45 prosent sier nemlig at de griller ukentlig) Disse faktaene kan du underholde med neste gang du fyrer opp grillen!

Hvilken grill
41 prosent av nordmenn foretrekker gassgrill, mens 33 prosent foretrekker kullgrill. Kun 8 prosent foretrekker elektrisk grill.

Nordmenn vs Svenske
38 prosent av nordmenn sier faktisk at de griller minst én gang i uken i løpet av sommerhalvåret, og totalt sett griller vi litt oftere enn svenskene. 77 prosent av nordmenn griller minst én gang i måneden. Kun 11 prosent sier at de aldri griller.
Tilsvarende tall for Sverige viser at 70 prosent av svenskene griller månedlig, mens 16 prosent aldri griller.

Den største grillplassen er i Texas
Dette er sannsynligvis en av de minst overraskende grillfaktaene, for selvfølgelig finnes den største grillplassen i Lone Star State. Den heter The Undisputable Cuz og ligger i Brenham i Texas.
Grillen fungerer også som en lastebil, er 76 meter lang og stor nok til å tilberede fire til seks tonn grillmat på én gang.

Trevirke påvirker smaken på grillmaten
En av de mest nerdete tingene å vite om grilling er at hvis du bruker ved til å grille maten, er det viktig å velge riktig type. Mesquite, hickory, lønn, guava, kirsebær, pekannøtt, eple og eik går bra. Men du bør unngå bartrær, da de avgir tjære og harpiks som påvirker smaken.

Kansas City er verdens grillhovedstad
Lexington i North Carolina vil nok bestride dette. Men de fleste vil nok mene at Kansas City ikke bare er USAs, men også verdens BBQ-hovedstad.
Byen kan skryte av å ha over 100 BBQ-steder innenfor bygrensen, og den har en unik måte å marinere grillkjøttet på.

Det meste kan grilles, fra kjøtt til grønnsaker, avokado, og fisk til frukt.

Det er forskjell på grilling og barbecuing
Selv om de fleste bruker begrepene i samme betydning, har grilling og barbecuing ulike definisjoner. Du griller maten på en direkte varmekilde med lokket oppe. Men når du barbecuer, legger du ned lokket slik at den varme luften omgir maten og tilbereder den på den måten.

Mennesker har grillet i tusenvis av år
Arkeologer har funnet bevis for at mennesker har tilberedt mat over åpen ild helt tilbake til steinalderen. De har til og med funnet noen av disse bevisene ved Stonehenge, som menneskene først bygde for rundt 5000 år siden.

Ordet barbeque finnes først fra midten av 1700-tallet
Antropologer, arkeologer og andre historikere er ikke 100 % sikre på opprinnelsen til ordet «barbeque». Sannsynligvis begynte folk å tilberede maten sin på lignende måter over hele verden uten å være klar over hva alle andre gjorde. Men det engelske ordet stammer fra det karibiske ordet barabicu.
Grill er lånt fra engelsk, der det er gammelt både som substantiv og verb, men stammer som så mye annet engelsk ordstoff fra fransk, der gril betyr nettopp steikerist, mens sideformen grille betyr ‘gitter, rist’ (mer allment). Opphavet er et latinsk ord som betydde ‘flettverk’.

Uruguay var vertskap for verdens største grillfest
Byen Minas i Uruguay satte i 2017 Guinness-rekord i å arrangere den største grillfesten noensinne. 200 kokker serverte 16,5 tonn kjøtt i rundt 14 timer for å slå Argentina, den tidligere rekordholderen.

Den mest populære grillmaten? Burgere!
Den klassiske hamburgeren er den desidert mest populære grillmaten folk liker å tilberede på grillen. Det er en publikumsfavoritt, og selv den mest uerfarne griller kan lage dem. Andre populære grillretter er biff, pølser og kylling. Grønnsaker og fisk har fortsatt litt å ta igjen.

Flertallet av grillere er fortsatt menn
Bare rundt en tredjedel av dem som er den primære grillkokken i husholdningen, er kvinner. Grilling er fortsatt et mannsdominert tidsfordriv, men dette er i ferd med å endre seg.

Nasjonal grilldag er 16. mai
Nå kan man jo grille når man vil, men hvis du noen gang har trengt en annen unnskyldning for å grille på en tilfeldig dag i mai, så er det nå. 16. mai er nemlig den nasjonale grilldagen, og den feirer alt det fantastiske ved grillkunsten.

Legg igjen en kommentar