Intervju: Mímir Kristjánsson

Annonselenker

Undertegnede spiser for mye svin, drikker for mye alkohol og klarer sjelden å la være å vise trynet.» skriver Kristjánsson i Rødt-bloggen i 2020, hvor han skriver om nasjonal identitet. Og Mímir har i følge redaktørens mening alltid vært et litt friskt pust når det kommer til ulike meninger, han legger ikke skjul på at han liker å ta seg et glass eller tre og fremstår herlig folkelig i intervjuer og på skjermen. Det er sjelden man hører Støre snakke om hvordan han takler seriøs fyllesyke, selv om han hadde den strategisk plasserte halvfulle flasken Jägermeister på kjøkkenbenken under et intervju som gikk viralt. Mímir er derimot svak for en annen bitter: Fernet, og syns Helsedirektoratet bør bruke sunt bondevett når det kommer til alkoholreklame.

Fakta: Kristján Mímir Kristjánsson (født 1986) er en norsk politiker, journalist og forfatter. Han vokste opp i Stavanger med islandsk far og norsk mor og er i dag stortingsrepresentant for Rogaland, det har han vært siden Stortingsvalget 2021 og er i tillegg medlem av Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Hva er ditt forhold til alkohol?
Jeg er veldig glad i alkohol, kanskje til og med litt i overkant noen ganger. Så jeg har både hatt veldig mange gode stunder på fest, og mange tunge skallebanker dagen derpå.

Ser du noen forskjeller på norsk og islandsk holdning til alkohol, og hva er evt. forskjellen?
Islendingene er enten-eller. Det er vel ingen folkeslag i verden som kan drikke som islendinger. Men jeg har også inntrykk av at det er vanligere å tørrlegge seg på Island, i alle fall er det vanligere å fortelle verden om at man har gjort det.

Island hadde ølforbud helt frem til 1989, hva kan du si om det? Det høres rimelig søkt ut med dagens briller.
Det islandske ølforbudet var rimelig absurd. Bakgrunnen var et totalforbud mot alkohol, som så ble oppheva. Men da ble først bare sprit lovlig. Deretter førte handelsavtaler til at det islandske markedet måtte åpnes for sør-europeisk vin. Ølet var det ingen som tok kampen for, derimot. I mange tiår var det vanlig på barer i Reykjavík å servere halvfulle ølglass, så var meningen at man skulle helle sprit oppi for å få opp alkoholprosenten.

Øl var forbudt på Island mellom 1. januar 1915 og 1. mars 1989. En folkeavstemning i 1908 endte med forbud mot alle alkoholholdige drikker og forbudet trådte i kraft i 1915. Ti år senere ble rødvin tillatt, etterfulgt av sprit i 1930-årene. Øl var likevel fortsatt forbudt, fordi øl var oppfattet å være spesielt fristende for ungdom. På 1980-tallet kom et økende krav om opphevelse av det siste forbudet, og siden 1989 har islendingene feiet 1. mars som nasjonal øldag. (Red.anm.)

Har du noen tanker rund hvordan nordmenns holdning til alkohol har endret seg de siste årene?
Jeg har inntrykk av at det blir vanlig med alkohol i stadig flere sammenhenger. Ta en dag som 17. mai for eksempel, som egentlig skulle være barnas dag. Det er vel nærmest blitt en fyllefest for veldig mange. Før var nordmenn på helgefylla, mens den kontinentale drikkekulturen var å ta seg noen glass vin hver dag. Nå har jeg inntrykk av at vi har importert den kontinentale drikkekulturen uten å gi slipp på vår gamle. Så vi tar oss både noen vin hver dag, og blir sveiseblinde på julebord. Det bekymrer meg egentlig litt, at det blir stadig færre alkoholfrie soner.

I 2022 skrev du «Enn så lenge lever imidlertid hundreåringen Vinmonopolet i beste velgående, som et levende bevis på at statlige monopol noen ganger kan levere langt bedre tjenester enn privat konkurranse. Vi er nok mange som er villige til å ta kampen for å beholde landets mest populære bedrift også de neste hundre årene.» i et debattinnlegg, hva tenker du egentlig om fremtiden for Vinmonopolet i 2023?
Det er en lykke for Norge at vi har vinmonopol. Polet er Norges mest populære bedrift, og med god grunn. Vi har tilgang på et svært godt utvalg med vin til relativt rimelige priser. Og så tror jeg vi alle skal være glade for at nordmenn ikke har tilgang til vin og sprit på butikker og kiosker døgnet rundt.

   Dette anses som alkoholreklame.

Jeg ser at du har engasjert deg litt i skjenkekontrollene blant annet i Stavanger, syns du de nåværende alkoholreglene vi har er for strenge? Det virker jo latterlig for mange at det ikke er lov med en flaske vin med stearinlys i på restaurant, vinskap plassert «feil sted» på vinbar eller en vintage plakat på veggen.
Jeg er motstander mot alkoholreklame. Men det er åpenbart at dagens regler håndheves på idiotisk vis når skjenkesteder tvinges til å fjerne vinflasker med stearinlys i eller ta ned fotballdrakter fra lag som er sponset av ølmerker. Akkurat dette fikk vi jo et absurd eksempel på med Matros bar i Stavanger, men heldigvis har Statsforvalteren ryddet opp i saken. Innredningen på en pub der folk har kommet inn for å drikke kan umulig bety så mye fra eller for det totale alkoholkonsumet. Det er lov å bruke hodet også.  

Helsedirektoratet har gått hardt ut mot bryggeriene de siste årene, og tillegger til og med ansvaret for at folk tagger bryggeriene i sosiale medier som deres ansvar og alkoholreklame. Hva tenker du om det?
Nok en gang: Det er ikke forbudt å bruke sunt bondevett. Klart det er skadelig med pågående alkoholreklame. Men at lokale norske bryggerier risikerer å få straff om de blir tagget av andre på sosiale medier, er helt absurd. Man må klare å lage regler og en praksis som forhindrer at vi får ølreklame på TV, men som samtidig gjør at små, lokale bryggerier klarer å presentere produktene sine innenfor ansvarlige rammer.

Hva tenker du om de nye nordiske kostholdsrådene hvor de anbefaler null alkohol? Tror du folk kommer til å kutte ned, eller evt. drikke litt mer på trass i god norsk ånd?
Jeg prøver alltid å drikke litt mindre, men det har ingenting med kostholdsrådene å gjøre. Jeg mener det er skadelig å gi så virkelighetsfjerne kostholdsråd, fordi mange bare gir. I stedet for null alkohol burde man kommet med mer moderate råd som kanskje kunne bidratt til å redusere alkoholforbruket. Det er viktig å leve sunt, men det er faktisk viktigere å leve. Hva skal være hensikten med å forlenge levealderen sin i all evighet hvis man aldri koser seg mens man lever?

Hva liker du å drikke selv?
Alt går i grisen, er det ikke det man sier? Jeg drikker nok mest øl. Og så er jeg svak for Fernet Branca. Men jeg har begynt å drikke mer vin, og kanskje særlig perlende naturviner. Det glir så lett ned, og det er viktig for meg.

«Jeg har en kjæreste som lager veldig mye japansk mat, ramen og hjemmelaget sushi og den slags. Så der er jeg skikkelig bortskjemt.

 

Har du noen go-to favoritter når det kommer til mat og drikke?
Jeg har en kjæreste som lager veldig mye japansk mat, ramen og hjemmelaget sushi og den slags. Så der er jeg skikkelig bortskjemt. Da gjør det seg godt med en lys øl til, for eksempel Kirin eller Asahi.

Hva er det neste du har tenkt å drikke (evt. også spise til)?
Jeg har planer om å ta meg noen kalde Lervig pils i løpet av helga. Det er sommer i Stavanger og Viking-kamp i Jåttåvågen. Blir det seier skal du heller ikke se bort fra at det kan gå ned en fernet eller to også.

Mímir betyr visstnok «visdommens brønn», og redaktøren syns det kommer mye vist fra Storingsrepresentanten for Rogaland. I en verden av glansbilder på sosiale media og politisk korrekthet over hele linja setter man mer og mer pris på det ekte og ærlige. Ønsker Mímir en god sommer med godt i glasset og forhåpentligvis godt vær på Vestlandet!

Han er høsten 2024 aktuell med sin ærlige bok om farens alkoholmisbruk og sitt eget forhold til alkohol, Pabbi – en familiesaga om drukkenskap, den boken finner du her!

Du finner alle bøkene til Mimir her.

Legg igjen en kommentar