Det var i 1996 at Arcus lanserte en akevitt ved navn Arcus Hammer Gylden Aquavit, en akevitt med karve, krydder, safrantinktur og bladgull. Den har vært borte fra Vinmonopolet i flere år, og andre Hammer-produkter har kommet og gått. I juli lanserte Atlungstad Håndverksdestilleri et nytt historisk produkt: Christoffer Hammer Gylden Aquavit Likør.
![]()
«Produktet er basert på den originale oppskriften av Christoffer Hammer, som også er kjent som «akevittens far». Gylden aquavit ble først beskrevet i Christopher Hammers bok «Afhandling om Norske akevitter» i 1776. I denne boken oppfordret han norske bønder til å destillere spriten sin selv.
Bladgull og safrantinktur, sammen med en rekke krydderier og aromaer fra spritdestillasjonen har gjort Gylden Aquavitlikør til en enestående representant blant de virkelige gamle norske akevitter. I tillegg har vi benyttet vann fra den samme kilden som Christoffer Hammer selv brukte på Hadeland, for å sikre at produktet er mest mulig autentisk i henhold til den gamle oppskriften.
I henhold til dagens regelverk er det ikke tillatt å tilsette bladgull i akevitt, men det er tillatt i likører. Derfor ble produktet lansert som en likør med 100g sukker per liter, noe som er minimumskravet for å kunne kalle det en likør. På Christoffer Hammers tid ble akevitt ofte søtet med honning, så vår tolkning av produktet er sikkert ikke langt fra originalen.
Produktet vil være tilgjengelig i bestillingsutvalget fra onsdag 5. juli, og det vil kun være 300 flasker tilgjengelig i første omgang.» -Atlungstad Håndverksdestilleri

Bladgullet de har brukt er lokalt og kortreist, Firmaet K.A. Rasmussen ligger på Hamar, ikke langt unna destilleriet.
Grunnen til at Hammer brukte bladgull i drikkene sine var at gull på den tiden ble ansett som medisin, enkelte trodde til og med at det kunne helbrede syfilis. Om om det ikke gjorde det – så var det uansett helsebringende. Trodde man.
Destillatør Halvor Heuch fyller på med bladgull. Halvor var for øvrig redaktørens brennevinslærer på Sommelierstudiet, en kunnskapsrik og interessant mann.
Produktet har 40% alkohol og 100 gram sukker per liter. Det vil kun være 300 flasker tilgjengelig i første omgang.
Redaktøren mener: Likøren har en lett krydret og innbydende aroma av honning, karve, florale toner, harpiks. Den er sødmefull, fyldig og rund på smak, godt preg av honnning, balanserte krydder, lang og behagelig utgang. En fin likør uten for mye sukker og med et godt preg av honning. Fin på is og i cocktails. 86p