Pressemelding
Gin Tonic er en perfekt, forfriskende sommerdrink som faller i smak hos de fleste. Men har du hørt om Gin Tonic med havsalt eller olivenjuice? Eller grønt eple? Her får du tipsene som tar sommerdrinken til nye høyder! Redaktøren har selvfølgelig testet oppskriftene og kan anbefale de på det sterkeste!
At både garnityr og tonic har mye å si for smaken av en cocktail, er kanskje selvsagt. Likevel havner mange i det samme, gamle sporet når de skal hygge seg med en drink. Kristiansandsbartenderen Victor Cerda anbefaler å ta utgangspunkt i ginens egenskaper når du velger garnityr.
– Nøkkelen til en vellykket cocktail er gode kombinasjoner. En klassisk GT serveres med sitronskive, og en god tonic. Men det finnes et hav av muligheter utover dette, som er med på å fremheve kvaliteten i ginen, forteller Cerda.

Skagerrak Gin er en aromatisk, frisk og balansert gin, med unik aromaprofil fra norsk hav og natur. Ginen er laget med blant annet hylleblomst, kamille, nype, tindved – og ikke minst tang, som gir noter av umamismak. Dette er eksempler på egenskaper Cerda tar hensyn til når nye drinkoppskrifter skapes.
– Skagerrak Gin er eksempel på en gin som er roligere på notene, floral og med preg av sitrus, noe som gjør den perfekt til sommeren. Med denne ginen er det viktig å holde det klassisk og enkelt. Det salte preget gjør den til en ypperlig følgesvenn til sjømat, som for eksempel østers, reker eller blåskjell. Når det gjelder garnityr så er faktisk en liten klype havsalt i GT-en noe som må prøves, og den kan også blandes med litt salt olivenlake for å forsterke umamismaken i ginen, sier Cerda.
Klassiker med en vri
Mot sommeren ønsker mange seg friskere drinker, enten det er til sommerfesten, på hytta eller i solveggen hjemme. Drinkene til Cerda tilpasses ofte sesong og det som vokser i naturen, i tillegg til ginens egenskaper.
– Gode tips som kan gi en frisk og sommerlig GT er for eksempel hylleblomsttonic, grønt eple eller kamillecordial. Du kan også blande ginen med litt sitron-, lime- eller grapefruktjuice for å forsterke den lyse, og friske og naturlige smaken. Også er det veldig viktig å velge riktig tonic, for den blir fort for søt og sukkeret kamuflerer de øvrige smakene. Thomas Henry er for eksempel et godt valg, forteller han.
Redaktøren mener: Gin`en har en klassisk nese med einebær, saltaktige toner, grapefrukt, varme krydder, pepper, kanel, koriander. Den er lett krydret på smak med et fint pepperpreg, rund og fyldig, god bitterhet fra sitrusskall, lang utgang som sitter godt. En sjøaktig og lett kompleks gin, skog og natur, sitter lenge. 89p
Her finner du til sammen seks oppskrifter. De tre første er GT-oppskrifter, og de tre neste er istepunsj, Vanilla Ice Sour og Umamitini.

Syrlig og salt
· En del Skagerrak Gin
· Grapefrukt-soda/brus
· Pynt med grapefrukt og dryss havsalt på toppen
Oliven
· En del Skagerrak Gin
· To barspooner (1 spiseskje) olivenlake
· Topp med tonic og pynt med oliven


Eple
· En del Skagerrak Gin
· En dæsj ufiltrert eplejuice
· Skjær opp et kvart eller halvt eple i biter
· Topp med tonic
Iste-punsj med Skagerrak
Denne cocktailen fungerer utmerket som en forfriskende velkomstdrink, eller en hyggelig overraskelse til svette danseløver tidlig på kvelden. Hintet av eplejuice, friskheten til Skagerrak kombinert med kamille og lime er en uslåelig kombinasjon, som passer perfekt til varme dager. Varier mengden limejuice basert på hvor søt eller sur du vil servere punsjen.
Ingredienser:
· 1200 ml ferdigblandet kamillete
· 400 ml eplejuice (ufiltrert, mer om det er filtrert eplejuice)
· 400 ml sukkersirup
· 100-200 ml limejuice (tilpass etter smak)
· 200 ml kamilleinfusert Bianco Vermut
· 1-2 flasker Skagerrak Gin. Kommer an på ønsket styrke og smak.
*Om du ikke ønsker å bruke vermut eller har Bianco Vermut stående, så er følgende en bra erstatning: Tilsette tørket kamille i vann, og tilsett så like mengder sukker. Blandingen vil erstatte vermuten og sukkersirupen i oppskriften (som utgjør 600 ml til sammen). Det holder å bruke 500 ml av kamilleblandingen.

Slik gjør du:
Miks alle ingrediensene og la punsjen stå i kjøleskapet i mange nok timer til at den kan serveres iskald.
Serveringstips:
Pynt gjerne med isbiter og frukt du liker, i glass du syns er fine.
Vanilla Ice Sour
Cocktailen fremhever smaken av sitrus og det florale i Skagerrak. Dette blir komplimentert med vaniljesmaken til likøren, med hint av mandel og appelsin som kommer fra mandelsirupen.
Ingredienser:
· 4 cl Skagerrak Gin
· 2 cl Licor 43
· 2 cl lime
· 2cl orgeat (mandelsirup)
· 2 dæsjer av Peychaud’s Bitters
Slik gjør du + serveringstips:
Bland alle ingrediensene i en shaker og hell over på et lowball glass med én, stor isbit.
Umamitini
Dette er en vri på den klassiske Dry Martinien og vil gi en original smak med fantastisk umamismak i bakgrunnen. Cocktailen passer til det meste, men er ypperlig til sjømat.

Forberedelser:
Cocktailen er laget på en prebatch som inneholder kikerter, tomat, soyasaus, kikertvann, salt, og vaniljelikør. Prebatchen gir en sitrus- og umamifølelse til denne varianten av en Dry Martini.
Ingredienser:
· 250 g skrelte tomater
· 160 g kikerter
· 4 cl kikertvann
· 6 cl soyasaus
· 4 cl Licor 43
Slik gjør du:
1. Blend alle ingrediensene sammen og sil gjennom en silklut.
2. Umamivæsken du sitter igjen med skal tilsettes like mye sukker som den består av, altså 1:1. Dette blir til en sirup.
3. Tilsett like mye sitronsaft som sirupen du har, 1:1.
4. Tilsett 6/8 Skagerrak Gin (fra før av har du 1/8 sirup og 1/8 sitron)
5. Hell hele prebatchen i 1:6 melk (5/6 deler prebatch og 1/6 melk).
6. Rør prebatchen- og melkeblandingen forsiktig i fem sekunder
7. Når blandingen blir klumpete skal den helles over i et kaffefilter som står i en stabil trakt (f.eks. kaffetrakt)
8. Vent i 30 sekunder til de første dråpene har kommet ut av filteret. Hell de tilbake i filteret og la stå i flere timer.
9. Etter noen timer så har du et filtrert, klart produkt med en rund og lite bitter smak.
Serveringstips:
Hell den ferdige blandingen over på et målebeger, stirr blandingen med litt is (men ikke for lenge) og server i et martiniglass med sukkererter eller en halv cherrytomat som pynt.
En kommentar om “Slik tar du GT-en til neste nivå”